Hoppa till huvudinnehåll

Bogys rektor: En utmaning att få in Näse skola i gymnasiet

BoGy
Borgå gymnasium. BoGy bogy

Det var en överraskning för Borgå gymnasiums rektor Monica Johansson när hon fick höra förslaget att Näse skola flyttas in i gymnasiet.

Att Borgå gymnasium nu ses som en potentiell evakueringsplan för Näse skola var inte något som rektor Monica Johansson hade räknat med.

Näse skola har dålig inomhusluft och väntar på ett nybygge. Situationen har ändå börjat bli ohållbar för skolan, och svenska utbildningssektionen önskar att eleverna får flytta ut så snart som möjligt.

Då har gymnasierna i Borgå slängts fram som ett förslag om var eleverna kan gå i skola i stället.

Det är sakargument som måste få avgöra.― Monica Johansson.

Johansson är missnöjd med att ingen frågat henne innan förslaget kom, men hon tar ändå situationen med ro.

- Alla vill det bästa för Näse skola. Jag tycker det är okej att Borgå gymnasium och Linnankosken lukio är med i diskussionerna, men det är helt klart att om Näse skola flyttar in här så blir det en utmaning.

Alla ryms inte in

När Yle Östnyland når Johansson är nyheten så färsk för henne att hon måste konstatera att det inte finns några planer över huvud taget på hur man kan få in Näse skola i gymnasiets lokaler.

- Det är inte så lätt att hitta lediga klassrum i gymnasiet. Det är ju till exempel inte så att abiturienterna är helt borta härifrån efter bänkskuddardagen, de går ännu på preppkurser. Dessutom är gymnastiksalen helt upptagen för studentskrivningar långa tider under våren.

Det enda som är säkert just nu är att alla Näse skolas elever inte ryms in i gymnasiet så det måste också hittas andra lokaler för skolan.

Bilar + skolbarn = ?

Nu finns det många detaljer som måste utredas innan någon vet om gymnasiet faktiskt är det bästa alternativet för Näse skola.

Ett frågetecken är till exempel hur lågstadieeleverna och gymnasiestuderandena ska samsas om skolgården. Hur ska det till exempel gå att kombinera lågstadiebarn och bilar på samma ställe?

- Vi har en hel del bilar på vår gård och våra studerande kommer och går med sina bilar. Alla bilar ryms inte ens alltid in på gården. Det är helt klart att det är något som måste ordnas ifall Näse skola flyttar in här.

Rektor Monica Johansson: Det är oartigt att använda telefonen under lektionen!
Borgå gymnasiums rektor Monica Johansson. Rektor Monica Johansson: Det är oartigt att använda telefonen under lektionen! Bild: Foto: Fanny Aaltonen, Esmeralda Johansson, My Kippilä rektor monica johansson

Fram med fakta

Johansson konstaterar att man nu helt enkelt måste utreda vad som kan tänkas bli den bästa lösningen för Näse skola och för gymnasiet. Då ska man fundera både på hinder och på möjligheter.

När ett beslut sedan fattas hoppas hon att all fakta kan läggas fram.

- Det är sakargument som måste få avgöra, säger Johansson.