Hoppa till huvudinnehåll

Därför kan Grekland nomineras för fredspriset

Flyktingar har kommit över till Lesbos med hjälp av smugglare
Många flyktingar kommer över till Lesbos med hjälp av smugglare. Väl framme tar greker och andra volontärarbetare emot dem. Flyktingar har kommit över till Lesbos med hjälp av smugglare Bild: Yle/Jessica Stolzmann lesbos

Grekiska öbor har en chans att bli nominerade för Nobels fredspris tack vare sitt fina jobb med flyktingar. Som volontärarbetare har Sofia Lindgård sett det hårda jobbet på nära håll.

Nomineringsförslagen för Nobels fredspris har regnat in och nu sitter kommittén och funderar igenom vem som ska få nomineras. En av dem som fått starkast stöd är landet Grekland, eller mer exakt, de grekiska öarna, som tagit och fortfarande tar emot många flyktingar.

Trots att de har en stor ekonomisk kris har de ändå hjälpt flyktingarna på alla sätt de bara kan. De har varit väldigt tillmötesgående trots andra problem, och därför tycker många att de ska få fredspriset.

Fint att de uppmärksammas

Sofia Lindgård är en av dem som jobbat som volontär i Grekland. Hon jobbade tillsammans med Kos solidarity på ön Kos. Hon tycker det är väldigt fint att öarna nu uppmärksammas på det här viset.

- Speciellt när man tänker på att den här flyktingkrisen började för ganska länge sedan. Den började ungefär i april, och då fanns det inga volontärer, så då var det bara de grekiska öborna som egentligen gjorde något.

Sofia Lindgård gästade Myteriet
Sofia Lindgård har sett grekernas välvilja på nära håll. Sofia Lindgård gästade Myteriet Bild: Claudia Rybin/Yle myteriet,frivilligt arbete,Yle X3M

Det finns en del administrativa problem eftersom man inte kan nominera ett helt land. Man måste istället välja ut organisationer eller individer som jobbat för flyktingarnas väl. Sofia har svårt att peka ut någon speciell individ eller organisation som skulle vara mer värd priset.

- Det är svårt att säga, för det finns människor som jobbar hårt på alla av öarna. Ifall det skulle vara en organisation, så borde det vara någon som är grundad av greker, säger hon.

Organisationen som Sofia jobbade med är grundad av greker, som förutom sitt engagemang dessutom har ett eller två jobb vid sidan av hjälparbetet.

Hjälper trots svåra tider

Det finns också många andra länder som jobbat för flyktingarna, men Grekland sticker ut på grund av landets egna kniviga situation.

- Jag tror det är för att de haft det så svårt redan från början, i och med den ekonomiska krisen, men att de ändå kunnat sätta de problemen åt sidan och faktiskt hjälpt människor, säger Sofia.

Vad gör då grekerna för att hjälpa flyktingarna? De som grundat organisationen har flera jobb vid sidan av volontärarbetet, men ändå syns de till i hjälparbetet hela tiden. Efter jobbet går de inte hem utan de börjar genast hjälpa till.

- Det finns en äldre dam på Kos som varje natt har patrullerat stränderna med sin bil, ända sedan det började. Stöter hon på en båt berättar hon åt dem åt vilket håll de ska gå och sådant. Hon har tagit emot dem, i flera månader.

Det finns också de som äger bagerier, som en gång per dag går ut och delar ut bröd till flyktingarna. De gör det helt på eget bevåg, och får alltså inget understöd för det.

- I matväg fanns det nog så otroligt mycket, så där borde man nog inte gå hungrig som flykting, säger Sofia.

Varför gör de det?

- När man frågar så svarar de väldigt simpelt, att ”hur kan man inte hjälpa?” Och det är ju nog jättefint.

Sofia åker gärna tillbaka

Skulle det inte finnas något som håller kvar Sofia i Finland just nu skulle hon åka tillbaka för att fortsätta hjälpa.

- Man förändras nog genast. De som varit nära mig de här veckorna sedan jag kom hem vet att jag inte kan tänka på något annat, säger hon.

På Lesbos bodde Sofia hos ett gammalt par som hyrde ut en del av sin lägenhet för att hjälpa volontärer. De var så gamla att de inte kunde hjälpa flyktingar, men ville istället bidra genom att hjälpa volontärerna.

- Hon var så fruktansvärt ledsen för att hon inte kunde göra mera. Varje dag frågade hon oss om vad som hänt och hur läget var. De vill så otroligt mycket och det är det som jag tycker är så fint.