Hoppa till huvudinnehåll

Finländare skadad i misstänkt bombattack mot passagerarplan i Somalia

Daallo Airlines Flight D3159.
Daallo Airlines Flight D3159. Daallo Airlines Flight D3159. Bild: Wikimedia commons. daallo airlines flight d3159

En finländare skadades då ett passagerarplan fick ett gapande hål i kabinen och tvingades nödlanda i Somalias huvudstad Mogadishu sent på tisdagskvällen. Enligt Utrikesministeriet är mannens tillstånd stabilt.

Den äldre finländske mannen var en av två passagerare som skadades, skriver flygtidskriften The Aviation Herald som citeras av brittiska BBC.

Det fanns åtminstone 74 personer ombord på planet som var på väg från Mogadishu till Djibouti. Enligt den lokala polisen kan en person ha fallit ut genom hålet.

Bybor nära flygplatsen har hittat kroppen av en äldre man som verkar ha fallit från flygplanet, men det har inte ännu bekräftats om det var en passagerare.

Finländaren får sjukhusvård

Enligt Aviation Herald fick den finländske mannen svåra brännskador. Han vårdas nu på sjukhus i Mogadishu. Enligt chefen för utrikesministeriets konsulenhet, Teemu Turunen, funderar man nu på hurdan hjälp mannen ska få.

Hjälpinsatserna försvåras av att Finland inte har någon beskickning i Somalia. Turunen påminner om att utrikesministeriet uppmanar finländare att undvika alla resor till Somalia.

Bomb orsakade explosionen?

Se video inifrån planet (Youtube)

Explosionen inträffade några minuter efter att planet hade lyft och både piloter och somaliska myndigheter misstänker att det var frågan om en bomb.

- Jag tror att det var en bomb. Till all lycka skadades inte instrumenten så jag kunde återvända och landa på flygplatsen, säger planets serbiska pilot Vladimir Vodopivec.

- Något sådant har aldrig hänt i min karriär. Vi förlorade trycket i kabinen. Gudskelov slutade allt väl, säger Vodopivec till den serbiska dagstidningen Blic.

Stor bit försvann

Somalias biträdande FN-ambassadör Awale Kullane som var ombord på planet, skriver på Facebook att han "hörde ett kraftigt ljud men kunde inte se något på grund av röken."

När han sedan kunde se omkring sig hade en stor bit av planet försvunnit, skriver Kullane.

Ingen har tagit på sig skulden för något terrordåd, men jihadistgruppen Al-Shabab har utfört många terrorattacker i Mogadishu under de senaste åren.