Hoppa till huvudinnehåll

Hemkörda matportioner bra business i Karis

Kocken Janine Vinter har en varierad meny för äldre i Karis.
Kocken Janine Vinter lagar mat som körs ut till hushåll i Karis och Billnäs. Kocken Janine Vinter har en varierad meny för äldre i Karis. Bild: Yle/Monica Slotte maträtter,social service,äldreomsorg,restauranger,kockar,Transportrelaterade tjänster,TV-nytt

Flera kommuner i Västnyland erbjuder de äldre måltidsautomater istället för att köra hem matportioner som tidigare. Det kan skapa nya marknader för företag som kör hem matportioner.

Matserveringen Cafeteria Focus i centrum av Karis har kört ut varm mat till äldre i närmare 15 år. Beställningarna utgör hälften av företagets verksamhet och når ett femtiotal personer.

Nu finns det möjlighet att utvidga verksamheten.

Företag kan erbjuda service och sällskap

Måltidsautomater för äldre finns både i Ingå, Sjundeå och Lojo. Nu testar Raseborgs stad på samma sak i Pojo och Karis.

Företagare Roger Fagerstedt på Cafeteria Fokus har inte stiftat närmare bekantskap med matrobotar. Konceptet med frysmat som skall värmas av klienterna själva är ändå inte hans melodi.

- Vi levererar huvudrätt, grönsaker, efterrätt, bröd och mjölk. Det gör inte en automat. Den kan heller inte prata bort en stund med de som ensamma.

Företagare Roger Fagerstedt i Karis tror på hemlagad mat.
Företagare Roger Fagerstedt tror på hemlagad mat. Företagare Roger Fagerstedt i Karis tror på hemlagad mat. Bild: Yle/Monica Slotte maträtter,restauranger,äldreomsorg,åldringar,TV-nytt,företag,kaféer

Maten kostar 8,50 euro. Det är ungefär samma pris som debiteras för en portion ur en måltidsautomat. Är det då en lönsam affär för det lokala företaget att köra ut matportioner?

- Det är klart att vi kunde ta mera betalt men vi har bestämt att det här är ett bra pris. Jag vet inte vad vi gör annorlunda än kommunerna men i varje fall kan vi erbjuda personlig service, säger Roger Fagerstedt.

Möjligt att expandera

Kunder i Karis och Billnäs nås i dag av matleveranserna men det är möjligt att området utvidgas. Det har kommit förfrågningar från Pojo men antalet kunder måste vara tillräckligt stort för att det ska löna sig att köra en längre sträcka.

- Det återstår att se hur det blir. Vi ser tiden an men ingenting är omöjligt, säger Fagerstedt.

Alla beställer inte varm mat varje dag. Vissa vill ha en leverans några gånger i veckan medan andra köper flera portioner till veckoslutet. Det finns också dom som ringer samma morgon för att göra sin beställning.

Maten körs ut i olika omgångar mellan klockan 11 och 15 för att vara varm då den serveras.

Sugen på strömming

Det finns en fastslagen meny som baserar sig på husmanskost. Det är också möjligt att påverka vad som finns på den, berättar kocken Janine Vinter.

- Ibland kan någon ringa och längta efter strömmingslåda. Då försöker jag se till att vi får med det på listan. Lever är också pop. Vi är ett litet företag som gör allting själv, därför är det lättare att vara flexibel och möta olika önskemål.