Hoppa till huvudinnehåll

Missnöjet pyr efter indragen helgjour i Nykarleby

Lina Wikblad med sonen Nico.
Lina Wikblad fick vänta fyra timmar på att sonen Nico skulle få vård. Lina Wikblad med sonen Nico. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Österbotten,Nykarleby,hälsovård

Missnöjet över vårdsituationen växer i Nykarleby. Helgjouren på hvc är indragen och nu kortar man även öppethållningstiderna på vardagar. Istället får patienterna söka sig till Jakobstad.

Senaste helg satt Lina Wikblad i väntrummet i Jakobstad i över fyra timmar innan hennes åtta månader gamla son Nico fick hjälp med andningen.

- Det är värdelöst, alldeles bedrövligt. En vuxen kan ju vänta fast hen är lite snuvig. Men fyra timmar för ett barn som har svårt att andas är för länge, säger Lina Wikblad från Socklot i Nykarleby.

Tidsbeställning i Nykarleby

Tidigare har Wikblad kunnat vända sig till hvc i Nykarleby också på helgerna. Hon har ringt hvc och fått en tid inom några timmar.

- Det har gått smidigt och vi har aldrig behövt vänta så här länge i Nykarleby. Det är jättesynd att det blivit så här, säger Wikblad.

Häsovårdscentralen i Nykarleby.
Hvc i Nykarleby Häsovårdscentralen i Nykarleby. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén hälsovårdscentral,Nykarleby,Österbotten

Förutom indragen helgjour kortas öppethållningstiderna på hvc i Nykarleby även ner på vardagarna. Nu stänger mottagningen klockan 16 istället för klockan 18. Oron växer i Nykarleby, vården smulas ner tills inget finns kvar.

Långa läkarköer

På jouren i Jakobstad fick Lina Wikblad ingen tid till läkare och sjukskötaren sa att de hade en och en halvtimmes kö. Därför väntade Wikblad hemma innan hon åkte in till Jakobstad med sin son.

- Vi fick komma in i ett undersökningsrum där de kontrollerade syresättningen och tog ett blodprov på Nico. Men sen satt vi i över fyra timmar innan vi fick träffa en läkare, säger Lina Wikblad.

Orkade inte vänta

Det var lång kö i väntrummet, bland annat fem andra småbarnsfamiljer med barn i samma ålder som Nico. Två familjer orkade till slut inte vänta längre.

- Jag råkar ha ett lugnt barn, men de kunde inte vänta så länge. Barnen blev för oroliga. En mamma sa att hennes barn säkert har öroninflammation, men det går inte längre. De måste åka hem, säger Lina Wikblad.

När Nico väl blev undersökt fick han Ventolin utskrivet av läkaren.

Inget fel på vården

Lina Wikblad är nöjd med den vård och det bemötande familjen fått, men väntetiden är för lång och Wikblad undrar varför man inte kan få en läkartid när man ringer.

Och om inte sjukskötare exempelvis kunde skriva ut vissa recept.

- Vi väntade länge på att träffa läkaren. Men han gjorde ju inte så mycket egentligen. Han skrev bara ut Ventolin, sjukskötarna doserade och gav medicinen, säger Wikblad.

Ambulans för att få läkarhjälp

Familjen kunde åka hem när Nico blev bättre efter att han fått medicin. Men på söndagen blev han sämre igen.

- Då ringde ringde jag och sa att vi väntade över fyra timmar i går, vi gör inte om det igen. Isåfall ringer jag ambulans istället, då får vi åtminstone träffa en läkare, säger Wikblad.

Den här gången fick Nico hjälp snabbt när personalen kände hans sjukdomsbild.

- Men jag hörde att det var 12 personer i kö till jouren, säger Lina Wikblad.

Inskriven på sjukhuset

Nico blev inskriven på sjukhuset och har sen dess tillbringat nätterna på barnavdelningen för att få hjälp med andningen.

- Det kan ju inte vara så att små barn inte får hjälp. Det kan inte ta så länge att familjer måste åka hem utan att ha träffat en läkare, säger Wikblad.

Vården monteras ner

Steven Frostdahl (SDP) är fullmäktigeledamot i Nykarleby. Frostdahl har fått ta del av många nykarlebybors missnöje och oro över utvecklingen på hvc i Nykarleby.

- Det finns ett mycket starkt missnöje och man känner en oro när den goda vården som hvc erbjudit sakta men säkert monteras ner och på sikt hotar försvinna, säger Frostdahl.

Allt fler Nykarlebybor känner sig också uppgivna. Det känner att de inte har någon makt att göra något åt den tynande vården.

Kritik mot vårdsamarbete

Det finns också en stark kritik mot samarbetet inom hälso- och sjukvården sen man gick ihop inom Social- och hälsovårdsverket .

- Men kostnaderna är svåra att hantera idag oberoende av hur vården administreras. Och vi borde komma ihåg att Nykarleby själv är med i Social- och hälsovårdsverket. Vi har tre representanter som kan föra stadens talan, säger Frostdahl.

Egna erfarenheter

Steven Frostdahl kan själv som förälder känna igen sig i Lina Wikblads missnöje. Frostdahl har själv suttit i väntrummet i Jakobstad med sin son och också fått snabb vård i Nykarleby.

- Jag förstår henne. Med små barn är man mycket beroende av snabb och nära vård. Vi har kunnat ringa och snabbt marschera in på hvc i Nykarleby och vår son har fått god vård, säger Frostdahl.

Steven Frostdahl
Steven Frostdahl. Steven Frostdahl Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Nykarleby,SDP,sjukvård,Österbotten,Steven Frostdahl,frostdahl

Betala för att behålla jouren

Förra året var Nykarleby stad villig att betala 30 000 euro för att få behålla sin lördagsjour på hvc. Men social- och hälsovårdsnämnden sade nej.

- Men det här visar ju att Nykarlebyborna värdesätter en god vård och är villiga att satsa för att få behålla den, säger Frostdahl.

Långa köer är vanliga

Bo Kronqvist (SFP) är medlem i social- och hälsovårdsnämnden och själv bosatt i Nykarleby.

Kronqvist säger att beslutet att lägga ner helgjouren berodde på att bäddavdelningen i anslutning till hvc stängdes på grund av dålig inomhusluft.

Och tyvärr är det inte ovanligt att människor måste köa länge för att få vård.

- I exempelvis Helsingfors är köerna ännu längre, säger Kronqvist.

Beslut i augusti

För tillfället byggs en ny avdelning nio i Nykarleby. När den står klar i augusti kan man ta ställning till hur jourverksamheten ska se ut i framtiden.

- Det ska göras en utredning och kommer man fram till att det behövs jour under helgerna så kommer de 30 000 euro som man ville satsa senaste år väl till pass.

Det finns en uppfattning om att utredningen kommer att vara en dödsdom över jourverksamheten.

- Men ingen har bestämt att vi ska lägga ner jouren, säger Bo Kronqvist.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten