Hoppa till huvudinnehåll

Näse skola kan flytta in i gymnasierna

Näse skola i Borgå i vinterskrud
Näse skola i Borgå. Näse skola i Borgå i vinterskrud Bild: Yle/Carmela Walder näse skola utifrån

Näse skolas situation oroar svenska utbildningssektionen. Nu utreder Borgå om inneluften är så dålig att eleverna måste flytta ut redan under våren.

Svenska utbildningssektionen i Borgå hade möte i Näse skola på tisdagen. Samtidigt fick sektionen bekanta sig med skolbyggnadens skick under ledning av rektor Kenneth Holmberg.

Sektionen fick information om Näse skolas situation och vilka ingrepp som redan gjorts. Till exempel har man skaffat luftrenare till skolan.

– Det finns en stark oro för situationen i Näse skola. Vi måste snabbt hitta alternativ till att fortsätta där, säger utbildningsdirektör Rikard Lindström.

Utbildningsdirektör Rikard Lindström
Rikard Lindström. Utbildningsdirektör Rikard Lindström Bild: Yle/Jonas Blomqvist rikard lindström

Projektchef Tony Lökfors från stadens lokalitetsledning var med på sektionens möte.

– Vi har utgått från att situationen inte har varit så kritisk, men nu har det kommit signaler om att det har blivit sämre, säger Lökfors.

Grundar en inneluftsgrupp

Nu ska en inneluftsgrupp sammanställas för att lokalitetsledningen ska kunna få mer information.

Då kan man också jämföra Näse skolas läge med hur det ser ut i de andra problemskolorna och -daghemmen.

Likadana grupper finns redan i andra skolor och daghem, men inte i Näse eftersom eleverna enligt ursprungsplanen redan borde hålla till i baracker.

– Jag tror inte någon påstår att det inte skulle finnas någon form av problem i byggnaden, säger Lökfors.

Kollar hur svåra problemen är

Svenska utbildningssektionen vill att lokalitetsledningen så snabbt som möjligt utreder möjligheten att flytta eleverna till ersättande lokaler.

Det finns en stark oro för situationen i Näse skola. Vi måste snabbt hitta alternativ till att fortsätta där.― Rikard Lindström

Enligt Tony Lökfors är den snabbast möjliga tidtabellen för en flytt den 1 mars.

Först ska man ändå kolla om problemen faktiskt är så svåra att eleverna måste ut ur skolan genast, eller om man kan hålla ut under våren och flytta till baracker i höst.

– Borgå gymnasium eller Linnankosken lukio är två möjliga alternativ, eftersom abiturienterna försvinner efter sportlovet och det därför skulle finnas rum i skolorna, säger Lökfors.

Borgå gymnasium med i processen

Enligt utbildningsdirektör Rikard Lindström ska Borgå gymnasium också få sin röst hörd..

– Vi vet ännu inget om huruvida det faktiskt är ett alternativ att flytta Näseeleverna dit. Eleverna borde rymmas in där, men vi vet inte om Bogy tycker att de kan ta emot lågstadieelever, säger Lindström.

Gymnasiets skolgård är inte den bästa för små barn. Lindström konstaterar ändå att man måste göra det bästa av situationen om det visar sig att eleverna inte kan vara i Näse.

Om alla elever måste flytta ut ur Näse skola är gymnasierna enligt Tony Lökfors det enda fungerande alternativet.

Baracker till hösten

Om bara en del av eleverna måste flytta ut gäller det för bildningen att fundera på om de exempelvis kunde integreras i andra lågstadier som Kvarnbackens skola och Vårberga skola.

Egentligen skulle eleverna redan vid årsskiftet flytta till baracker i väntan på den västra enhetsskolan.

Det blev ändå problem med upphandlingen och flytten sköts upp.

– Som det ser ut nu anländer barackerna till hösten. På vintern kan vi inte bygga grunden för dem, och det är ingen vits att vi får barackerna på plats den sista veckan i maj, säger Lökfors.

Artikeln uppdaterad den 3 februari klockan 10:05 med Rikard Lindströms kommentarer.