Hoppa till huvudinnehåll

Niinistös flyktingtal väckte känslor i Finlandiahuset

vid riksdagsöppningen 2016
Vid Samlingspartiets kaffebord fick presidenten beröm. På bilden riksdagsledamöterna Elina Lepomäki, Sari Raassina, Sari Sarkomaa och Anne-Mari Virolainen. vid riksdagsöppningen 2016 Bild: Yle/ AG Karlsson elina lepomäki, sari raassina, sari sarkomaa, anne-mari virolainen

President Sauli Niinistös tal om flyktingsituationen och krav på åtgärder av EU var det naturliga samtalsämnet efter öppnandet av riksmötet på onsdagen i Finlandiahuset.

Många riksdagsledamöter tyckte att presidenten gör rätt i att kräva striktare tag mot dem som inte lider omedelbar nöd, men som av andra orsaker deltar i den ”okontrollerade migrationen”.

Andra var av helt annan åsikt.

-Talet var ju iskallt! utbrast socialdemokraternas Timo Harakka, som tyckte att hotbilderna som Niinistö målade upp är överdrivna.

Vid samlingspartisternas kaffebord fick presidenten beröm för ett modigt och bra tal.

-Han var mycket realistisk. Det var ett förnufttal, sade Anne-Mari Virolainen.

President Niinistö sa att EU ”borde gå in för gemensam gränskontroll, en bromsning av flyttningstrafiken och försnabbade avvisningsprocesser”.

-Visst håller jag med. Och meningen med det är att vi måste hjälpa dem som på riktigt behöver hjälp, sade Virolainen.

Förbryllade känslor

Svenska Folkpartiets ledamöter var inte alldeles nöjda på onsdagen. Eva Biaudet verkade närmast förbryllad.

-Var exakt är det så att det förorsakar för oss oöverkomliga problem att respektera flyktingars och asylsökandes mänskliga rättigheter? frågade Biaudet sig.

De grönas partiordförande Ville Niinistö efterlyste mer positivitet och framåtanda i samhället.

-Folk vill ha känslan av att jag och mina närmaste kan ha det bättre i morgon. Om vi får en sådan stämning kan atmosfären kring de asylsökande också bli bättre.

Av presidentens tal och diskussionerna efteråt gick största delen åt till att dryfta flyktingsituationen. Det betyder ändå inte att riksdagens arbete i övrigt skulle vara fritt från utmaningar under våren.

Förhandlingarna på arbetsmarknaden och förvaltningsreformen diskuterades också av många i Finlandiahuset.