Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagen öppnas med presidenttal och körsång

Den politiska våren blir het. I dag öppnas årets riksmöte och redan nästa vecka får riksdagsledamöterna debattera regeringens syn på vårens stora frågor. Senare kan också nya sparåtgärder stå på agendan.

Riksmötet öppnas högtidligen i Finlandiahuset av president Sauli Niinistö. På kvällen blir det konsert med Tapiolakören men efter det tar vardagen vid.

Regeringens agenda nästa vecka

På tisdag nästa vecka presenterar statsminister Juha Sipilä regeringens agenda för våren och då har riksdagsledamöterna en möjlighet att debattera bland annat den ekonomiska politiken. Också förhandlingarna om det så kallade samhällsfördraget, vårdreformen och flyktingsituationen väntas komma upp.

Flera medborgarinitiativ landar i plenisalen under våren. Det första, som tas upp på torsdag nästa vecka, handlar om utvisning av utländska medborgare som begått brott. Veckan därpå behandlas ett initiativ om förbud mot så kallade nollavtal på arbetsmaknaden.

Öppningen av riksmötet i dag sänds på Arenan och i TV 1 kl 13.30. För referatet på svenska står Yle Nyheters politiska journalister Johan Kjellberg och Anne Suominen.