Hoppa till huvudinnehåll

THL: Zikaviruset ingen orsak till oro i Finland

Brasilien bekämpar zikaviruset
I Brasilien har tusentals barn fötts med för små huvuden, troligtvis på grund av zikaviruset. Brasilien bekämpar zikaviruset Bild: MARECELO SAYAO, EPA sjukdom,Brasilien,sjukdomar (diagnoser)

En person i Dallas verkar ha blivit smittad av zikaviruset genom sexuellt umgänge, enligt uppgifter från USA. Vid Institutet för hälsa och välfärd bekräftar en expert att det är fullt möjligt.

Hittills har forskare varnat för att viruset som härjar i Latinamerika sprids genom myggor, men enligt en rapport från USA verkar en person ha fått smittan via sex.

Carita Savolainen-Kopra, ledande expert vid Institutet för hälsa och välfärd är inte överraskad.

– Eftersom viruset smittar genom blod är det inte överraskande att det också kan smitta genom sädesvätska och det finns uppgifter om några fall där det hänt, säger Savolainen-Kopra.

Hon påpekar att det än så länge är rätt så ovanligt att viruset smittar genom samlag.

För små huvuden

Zikaviruset har under den senaste tiden snabbt spridits i tropikerna, främst genom myggor. Tusentals gravida kvinnor som har burit på smittan har fött barn med för små huvuden.

För andra än gravida personer verkar smittan ändå inte vara speciellt farlig.

– Bara en av fem som drabbas får några symptom alls och då handlar det om lindriga symptom som feber och muskelvärk, säger Savolainen-Kopra.

Ingen orsak att oroa sig

Carita Savolainen-Kopra säger att finländare inte har någon orsak att oroa sig över viruset. Myggorna som sprider viruset kan inte leva i Finland och använder man kondom smittar viruset inte genom sex.

Gravida kvinnor uppmanas däremot att inte resa till tropikerna och de som reser ska skydda sig mot insektbett.

Röda korset i USA har dessutom uppmanat personer som har tänkt donera blod, och som rest i Mexiko, Karibien eller Latinamerika, att göra det först 28 dagar efter att man kommit hem.

Här hemma måste personer som har varit på resa utanför EU- och EFTA-länderna alltid vänta minst 28 dagar innan de får donera blod.

- Därför behövs inga tilläggsåtgärder när det gäller Zika-viruset, säger Susanne Ekblom-Kullberg, specialläkare vid Röda Korsets blodtjänst.

Inkubationstiden för Zika-viruset är 3-12 dagar, vilket faller inom ramarna för de nuvarande restriktionerna för blodgivning.

Röda Korsets blodtjänst följer tillsammans med europeiska och internationella myndigheter med läget.

www.veripalvelu.fi/uutiset/zikaviruksesta-ei-uusia-rajoituksia-verenluovutukseen

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes