Hoppa till huvudinnehåll

Vart hän Vänsterförbundet?

Vänsterförbundets stöd i riksdags- och Europaparlamentsval samt opinonsmätningar 2003-2015
Vänsterförbundets stöd i riksdags- och Europaparlamentsval 2003-2015 och i Yles (Taloustuktimus) opinionsmätningar maj-december 2015. Vänsterförbundets stöd i riksdags- och Europaparlamentsval samt opinonsmätningar 2003-2015 Bild: YLE/Linus Lång Vänsterförbundet,valresultat,opinionsmätningar & marknadsundersökningar,riksdagsval,Riksdagsvalet i Finland 2003,Riksdagsvalet i Finland 2015,Riksdagsvalet i Finland 2011,Riksdagsvalet i Finland 2007,Europaparlamentsval,Europaparlamentsvalet 2014,Europaparlamentsvalet 2009,Europaparlamentsvalet 2004

Vänsterförbundets nya ordförande har en utmanande sits. SDP och De gröna går framåt i opposition men VF har det kämpigt. I partiets svenska organisation funderar man nu på vad som borde göras för att vända trenden.

Ännu på 90-talet var Vänsterförbundet ett tioprocentsparti i både riksdags- och kommunalval men sedan dess har det gått stadigt nedåt. Valet till Europaparlamentet våren 2014 gick visserligen bra men i riksdagsvalet i fjol var väljarstödet bara 7 procent. Opinionsmätningarna sedan dess har inte heller varit muntra för partiet. I årets första Yle-mätning för januari har väljarstödet i varje fall gått upp en aning till över 8 procent.

Men om trenden för VF i stort fortsätter nedåt i samma takt som hittills konkurrerar partiet så småningom med SFP och Kristdemokraterna om platsen som riksdagens minsta parti.

Fram för glad avslappning

Ordföranden för VF:s svenska organisation Landsstyrelsen, socialarbetaren Birgitta Gran från Hangö, har flera förklaringar till varför det inte går så bra.

Birgitta Gran (vf)
Birgitta Gran (vf) Bild: Yle/Maria Wasström birgitta gran

- Väljarna är inte partitrogna längre på samma sätt som tidigare. Många röstar också strategiskt. Just nu går SDP framåt och då är det lätt att tänka att sossarna kunde vara ett reellt alternativ till regeringspolitiken, resonerar hon.

Gran ser inte några större fel i Vänsterförbundets politik men kanske nog i arbetsmetoderna.

- Vi är jämlikhetspartiet fram om andra, det är huvudgrejen. Men det är mycket motvind och uppförsbacke lokalt. Vi borde lära oss mera glad avslappning när vi gör politik, göra saker och ting öppnare och inte bara skrynkla pannan över föredragningslistor.

Alltför kritisk framtoning?

Li Andersson har tidigare sagt att partiet gärna kunde profilera sig mer med de saker man ser som riktigt viktiga. Hon lyfter fram sysselsättningen och arbetslivet och tror att större satsningar här kunde vända trenden för Vänsterförbundet.

Birgitta Gran håller med och det gör också Lars-Johan Andersson, utvecklingsingenjör från Korsholm och ersättare i Landsstyrelsen. Samtidigt undrar han om partiet har haft en alltför kritisk framtoning.

Lars-Johan Andersson, Vänsterförbundet
Lars-Johan Andersson, Vänsterförbundet Bild: Lars-Johan Andersson lars-johan andersson,Vänsterförbundet

- Att kritisera är ju vår politiska linje. Kanske det kunde vara vettigt att gå ner lite. Det viktigaste är att inte förfalla till populism utan vi måste alltid säga hur man borde göra istället.

Andersson funderar också över balansgången mellan det urbana och landsbygden i partiet.

- Ta nu pälsdjursfrågan här i Österbotten. VF är emot pälsfarmer och det är inte så bra här. Men samtidigt, alla kan inte vara alla till lags. Nu står SFP:s profil också ganska långt från Österbotten i många frågor.

”Podemos väg är vår”

Om Birgitta Gran och Lars-Johan Andersson funderar över Vänsterförbundets sits i ganska traditionella ordalag visionerar Landsstyrelsens viceordförande Joonas Leppänen i helt andra termer.

Leppänen är universitetsforskare från Helsingfors och ställer upp i partisekreterarvalet i sommar. Hans uttalade mål är att ändra partiet så, att man talar ”nedifrån uppåt istället för från vänster till höger”.

Joonas Leppänen
Joonas Leppänen joonas leppänen

Hans förebild är det spanska nyvänsterpartiet Podemos. Podemos grundades 2014 som ”ett alternativ till de gamla partierna” och säger sig vara en kanal för folkets beslutandemakt. Det jobbar bland annat för direkt demokrati.

- I dag talar vi från vänster till höger, säger Leppänen. De som röstar på oss måste ha en vänsteridentitet. Men för mig är demokratin det centrala. Kraven på gräsrotsnivå är mycket radikalare än vad som syns. Vi måste fundera på hur vi ska få alla att välja oss, oberoende av identitetsidentifiering.

"Utmaning att få in nya tankar"

Under Paavo Arhinmäkis ledning har Vänsterförbundet definierat sig som ett rödgrönt parti men det känns enligt Leppänen numera konstgjort.

- Vi tittar väldigt mycket bakåt: Vänstern har fixat välfärdsstaten, grundskolan och så vidare. Det centrala är ändå att definiera sig i förhållande till dagens samhälle och det är helt irrelevant om man är mera röd eller grön eller rödgrön.

Men Leppänen medger att det är en stor utmaning att få in nya tankar i partiet.

- Samtidigt är det helt uppenbart att vi inte kan fortsätta med att göra samma saker som vi alltid har gjort.

Komplettering 4.2. kl 12:. Första stycket i artikeln har kompletterats. I Yles partimätning för januari, som kom dagen efter att artikeln skrevs, har VF nämligen gått uppåt med över en procentenhet jämfört med valet i fjol och också med motsvarande mätning i december. Väljarstödet ligger nu på 8,6 procent.