Hoppa till huvudinnehåll

Assanges advokat: Sverige måste respektera FN-panelens beslut

Julian Assange håller presskonferens på Ecuadors ambassad i London den 18 augusti 2014.
Assanges fysiska hälsa har blivit väldigt dålig efter så många år inomhus, säger advokaten. Julian Assange håller presskonferens på Ecuadors ambassad i London den 18 augusti 2014. Bild: EPA/John Stillwell assange

På fredagen kommer en FN-panel att ge sitt utlåtande i fallet Julian Assange. Han har suttit fast på Ecuadors ambassad i London i 3,5 år i ett politiskt dödläge. Brittiska BBC avslöjade att panelen kommer att döma till Assanges fördel, vilket bekräftades av Sveriges utrikesministerium på torsdag eftermiddag.

– Sverige och Storbritannien har vetat hur panelen dömer i två veckor, men jag och min klient vet inte mer än vad som står på BBC, säger Julian Assanges advokat Per E. Samuelson till Yle Nyheter strax innan Sveriges bekräftelse kommer.

Assange är blek, har värk i hela kroppen och har åldrats något förskräckligt, säger Samuelson. Han har inte vistats ute en minut på 3,5 år.

Här kan du läsa mer om hur han hamnade där

Om panelen verkligen ger Assange rätt betyder det att han har suttit av sitt straff, anser Samuelson.

– Då betyder det att åklagaren enligt min bestämda uppfattning omedelbart måste upphäva häktningsbeslutet, återkalla arresteringsordern och lägga ner förundersökningen. Fallet tar slut i morgon om Julian Assange vinner.

Sista möjligheten för Assange

Men FN-panelen är bara ett rådgivande organ utan någon juridiskt bindande kraft. Symboliken väger ändå tungt, säger Samuelson. Sveriges trovärdighet som kämpe för mänskliga rättigheter står på spel.

– Det är ett tungt FN-organ som tolkar FN-konventionen om mänskliga rättigheter och Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Om ett så tungt organ säger att Sverige har gjort fel och brutit mot Julian Assanges mänskliga rättigheter i 3,5 år håller jag det som uteslutet att Sverige trotsar ett sådant beslut. De måste följa det.

Julian Assange ansökte om att få sitt fall behandlat av FN-panelen år 2014. Han såg det som sin sista utväg och var beredd att ge upp om det inte gick vägen.

Julian Assanges advokat Per E. Samuelson
Per E. Samuelson säger att han är full av energi att slutföra fallet Assange och hedrad över uppgiften. Julian Assanges advokat Per E. Samuelson Bild: EPA/Bertil Ericson / SCANPIX julian assanges advokat

Om Sverige nu väljer att trotsa panelens rekommendation så fortsätter det juridiska dödläget.

– Men då kommer vi att omedelbart begära att Stockholms tingsrätt upphäver arresteringsordern mot åklagarens vilja, säger Assange.

”Det här måste få ett slut”

I Sverige preskriberas de sista brotten som Assange misstänks för år 2020. Om Sverige inte följer panelens rekommendation finns det en teoretisk chans att Assange sitter kvar på ambassaden i fyra år till.

– Jag tycker att det vore helt omänskligt. I ljuset av det kommande beslutet är det helt otänkbart och inhumant, det här måste få ett slut.

Per E. Samuelson är övertygad om att den dagen kommer då vi ser Julian Assange som en fri man. Han har inte tvekat en sekund på sin klients oskuld.

– Det är bara att beklaga att han inte har blivit förhörd fast vi har försökt i fem år. Han vill bli förhörd och rentvådd. Den dagen kommer då folk kommer att förstå vad som har hänt.

Efter att länge ha vägrat förhöra Assange i London ändrade åklagaren sin åsikt för ett år sedan. Sverige och Ecuador har ändå inte kunnat komma överens om hur allt ska ordnas i praktiken och därför har inga förhör ännu hållits.

Tiotals år i fängelse kan vänta i USA

Det lär ska kosta Storbritannien över tiotusen pund om dagen att vakta ambassaden och se till att Assange inte flyr. Varför är han värd all uppmärksamhet?

– Det har blivit en juridiskt väldigt svår situation, du nämnde ordet dödläge. Han har politisk asyl och Storbritannien är skyldigt att respektera beslutet om politisk asyl. Han har en europeisk arresteringsorder och Storbritannien är skyldigt att respektera den också.

Storbritannien står mellan två lagar som båda gäller och om Assange lämnar ambassaden förlorar han sin politiska asyl och kan bli utlämnad till USA.

– Där det finns ett hemligt åtal mot honom som är mycket allvarligare än det han riskerar i Sverige.

Samuelson säger att Assange och hans advokater har försökt få Storbritannien att blunda när Assange lämnar ambassaden och låta honom åka till Ecuador.

– Vi har lobbat för det att Storbritannien i valet mellan de två reglerna av humanitära skäl bör prioritera beslutet om politisk asyl, men de har valt att prioritera Sveriges order.