Hoppa till huvudinnehåll

Färre potatisåkrar i Östnyland om chipsfabriken läggs ner

Potatisåker på hösten i Vättlax
Potatisåker på hösten i Vättlax Bild: Yle/Malin Valtonen vättlax,Ekenäs

Om chipsfabriken läggs ner på Åland skulle följderna i Östnyland bli ödesdigra för potatisodlarna.

- Det skulle nog vara en stor stöt och ett enormt bakslag för potatisodlarna i Östnyland om scenariot blir verklighet, säger Staffan Björkell - ekonomirådgivare på Nylands Svenska Lantbrukssällskap och odlarrepresentant för de Nyländska potatisodlarna på Orkla Confectionery & Snacks Finland - företaget som driver chipsfabriken på Åland.

Företaget kommer att inleda samarbetsförhandlingar. Ett av alternativen i förhandlingarna är att fabriken på Åland läggs ner.

Nyligen upptagen potatis på vagn
Borgå och Sibbo har långa potatisodlingstraditioner. Nyligen upptagen potatis på vagn Bild: Yle/Sofi Nordmyr potatis

Före detta potatisregion

Östra Nyland har länge varit en viktig region för potatisodling. I synnerhet i Borgå och Sibbo har potatisodling långa traditioner. Idag finns det bara ett tiotal potatisodlingar kvar. Den spillran har rätt långt hållits vid liv tack vare potatischipsfabriken på Åland.

Förutom alternativet att lägga ner hela produktionen på Åland, finns det också två andra alternativ. Det ena är att bara en del av produktionen skulle flytta och det andra att man bara ser över verksamheten och försöker effektivera den.

Stopp på leveranser

Om alternativet att stänga fabriken och flytta verksamheten till andra enheter blir verklighet, betyder det stopp på potatisleveranserna från Östnyland.

- Jag tror nog att det skulle bli mycket svårt att fortsätta leverera potatis. Orkla äger nämligen också den svenska potatischipsproducenten OLW i Filipstad i Värmland. Klart är att det förstås då skulle vara värmländska potatisodlare som skulle leverera råvara, säger Björkell.

Chips
Östnyländsk potatis blir åländska chips. Chips Bild: CC BY-SA / http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Evan-Amos errare humanum est

Produktion på fastlandet inte trolig

Av det som chipsfabriken producerar på Åland konsumeras cirka 97% på fastlandet. Skulle man kunna få lönsamhet i verksamheten genom att flytta produktionen närmare konsumenterna och de som producerar råvaran - kanske rentav till Östnyland?

- När bolaget ännu var i åländsk ägo bollade man med tanken att flytta produktionen till fastlandet. Det har ju handlat om en hel del logistik och den biten hade man sluppit, men nu är ju ägaren en stor norsk livsmedelskoncern som vill se över sin ekonomi och effektivera, så det är knappast ett realistiskt alternativ nu längre, säger Björkell.

Inga andra större uppköpare

Vad händer med potatisodlingen i Östnyland om det är slut med de stora potatisleveranserna från regionen till Åland?

- Potatisen har sålts till lägre priser eftersom man levererat till livsmedelsindustrin. Just därför har ju volymerna varit omfattande, vilket gjort att det trots lägre priser varit lönsamt att odla. Det finns inte några andra större uppköpare inom potatisförädlingsindustrin på nära håll, så jag ser nog att potatisodlingen i den form den förekommer nu är hotad i Östnyland, säger Björkell.

Det är med andra ord minuthandeln som blir de framtida kunderna om potatischipsfabriken på Åland läggs ner.

- Det positiva är ju att det finns en viss drive just nu för närproducerade produkter. Vissa butikskedjor har fått upp ögonen för mervärdet i de närproducerade produkterna, så där kan det finnas en nisch för enskilda potatisodlare.

Potatisodling
Åtminstone ännu i år kan de östnyländska potatisodlarna leverera till Åland. Potatisodling Bild: Yle potatisodling

Tryggade leveranser 2016

Även om potatisodlingen i Östnyland minskat sakta men säkert genom åren, har ändå chipsfabriken kunnat hålla liv i de östnyländska odlingarna. Orsaken har varit att de åländska potatisproducenterna inte har lyckats nå upp till den potatismängd som chipsfabriken på Åland kräver.

I år är produktionen hur som helst tryggad för de östnyländska och åländska potatisodlarna oberoende vilket slutresultatet av samarbetsförhandlingarna blir i företaget Orkla Confectionery & Snacks Finland på Åland.

- Om fabriken läggs ner på Åland, blir nog följden utan tvekan färre potatisfält i regionen Östnyland i framtiden, säger Björkell.