Hoppa till huvudinnehåll

Folkhälsan vill bryta skammen kring psykologbesök

Om allt går enligt planerna så kommer tonårspolikliniken att placeras i en skild flygel i anslutning till Katedralskolan. Bild: Yle/Johanna Burman katedralskolan,Åbo

Man är inte sjuk bara för att man behöver hjälp av en psykolog. Det är en av motiveringarna till att Folkhälsan nu vill flytta sin Tonårspoliklinik bort från sin nuvarande plats i anslutning till Åbolands sjukhus på Kaskisgatan i Åbo.

Istället vill man ha sin psykologmottagning för unga i Katedralskolans utrymmen.

Anna Simonsen som är chef för den medicinska verksamheten vid Folkhälsan Syd ab är inte orolig för att en så synlig plats kan skrämma bort unga som vill besöka en psykolog.

- Katedralskolan är lättillgänglig och vi ville komma bort från sjukhusmiljön. Att gå till psykologen hör till livet, man är inte sjuk för att man ber om hjälp av en psykolog, säger Simonsen.

Simonsen säger att Folkhälsan på det här sättet vill undvika att fastigheter och strukturer som placerar en psykologmottagning i skymundan signalerar att det är något skamligt med att gå till psykologen.

- Vi strävar efter öppenhet så att det inte är så mycket hysch hysch med att få psykologhjälp, säger Simonsen. Vi tror att det här att vi finns i anslutning till en skola kan sänka tröskeln för att be om hjälp.

Om allt går enligt planerna så kommer tonårspolikliniken att placeras i en skild flygel i anslutning till Katedralskolan, och att det också ska vara möjligt att ta sig till mottagningen den yttre vägen, för den som vill vara diskret.

Några avtal finns inte ännu, men det finns en gemensam vilja om att planera vidare mellan Folkhälsan och Åbo stad, berättar Simonsen.

Läs också