Hoppa till huvudinnehåll

Ginman & Suominen: Hur tunna är våra värderingar president Niinistö?

Susanna Ginman och Anne Suominen.
Susanna Ginman och Anne Suominen. Bild: Marcus Rosenlund polpodd

I Europa finns det i dag en flykting per 500 invånare. I Libanon är siffran en på fyra. Men om man får tro Sauli Niinistö är det vår toleransgräns som håller på att överskridas. Veckans politikpod synar presidentens tal vid riksmötesöppningen i onsdags.

Presidentens inlägg i flyktingdiskussionen har berömts för att kattorna har lyfts på bordet. Europa klarar inte flyktingströmmen längre till och nu borde någon, läs EU, ge grönt ljus för att lägga internationella överenskommelser åt sidan.

I främlingsfientliga kretsar hyllas Niinistö för att ha öppnat dörren för ännu fler skärpningar i flyktingpolitiken och till och med för stängda gränser.

Det är knappast det han är ute efter men otydlighet om vad som egentligen avses är inte bra för samhällsdebatten.