Hoppa till huvudinnehåll

Kvanthopps E-nummerlotteri: E414, gummi arabicum

Akvarellfärger.
Gummi arabicum får akvarellfärger att fastna på duken. Akvarellfärger. Bild: Heinz Rothmann akvarellmålning,färger (material),Gummibär,tuggummi,Gelégodis

Akaciaträdets mjölksaft ger gummibjörnarna sitt tuggmotstånd och får frimärket att fästa sig på kuvertet.

Gummi arabicum är också känt som akaciagummi. Tillverkas alltså av den torkade mjölksaften från trädet Acacia Senegal, akaciaträdet, som hör till familjen ärt- och baljväxter.

Gummi arabicum används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel i ett otal olika produkter med gummiartad konsistens, inklusive pastiller – Sisupastillen består till exempel nästan till hälften av gummi arabicum. Ja, och gummibjörnar och tuggummi förstås, men också olika medicinpiller.

Gummi arabicum lämpar sig väl till att tugga på, för det fastnar inte i tänderna och det är smakneutralt. Rikt på spårämnen är det dessutom. Men det kan ge upphov till allergiska reaktioner hos dem som är allergiska mot, ärtor, bönor eller jordnötter. Akacian är som sagt en baljväxt.

De flesta är säkert bekanta med vad som händer om man droppar en godistablett i stil med Mentos i en flaska kolsyrad läsk – läsken brusar upp våldsamt. Det här fenomenet baserar sig på att gummi arabicum, som godiset innehåller, minskar kraftigt på vätskans ytspänning, vilket får läskedrycken att spruta upp som en vulkan.

Nine eleven-konspirationsteorier

Gummi arabicum kallas också numera för akaciagummi, ”gum acacia”. Det här namnet togs i bruk efter nine eleven-attackerna i USA, på grund av att namnet ”gum arabic” ansågs ha en negativ klang bland de amerikanska konsumenterna. Saken blev inte bättre av att det spreds en urban skröna enligt vilken Osama bin Laden ägde aktier i gummi arabicum-odlingar i Sudan.

Gummi arabicum, ”arabiskt gummi”, produceras kommersiellt främst i Sahel-området söder om Saharaöknen. 80% av hela världens totala gummi arabicum-produktion sker i de centrala delarna av Sudan. Processen går till som så att man skär snitt i akaciaträden som ”blöder” rödaktig, seg vätska, lite som kåda, som man sedan samlar in, med mycket möda och stort besvär, säger de som jobbar med det här, lär vara mycket arbetsdrygt att skörda gummi arabicum, det kräver arbetsinsatser från stora mängder folk. Skördetiden är i november till februari, under den torra tiden.

Förutom i godis och livsmedel, används gummi arabicum också flitigt av till exempel konstnärer och litografer. Gummi arabicum används som bindemedel i akvareller eftersom det löser sig väldigt väl i vatten. Det fungerar som ett lim som fäster färgpigmenten i akvarellfärgen vid pappret när vattnet i färgen har torkat.

Frimärken och hårsprej

Just på grund av att det fungerar som ett klister så används det till exempel till frimärken och kuvert. Det där som du slickar på för att tillsluta ett kuvert – gummi arabicum. Samma sak med frimärken, även om de numera oftast är i form av klistermärken som inte behöver slickas.

Så är gummi arabicum också en viktig ingrediens i skokräm, och i kosmetika som hårsprej, det ger stadga och luftighet åt frisyren. Föredrar du naturens egna produkter framom syntetiska så ska du fråga efter hårsprejer som inte innehåller syntetiskt gummi som PVC utan uttryckligen gummi arabicum.

Du har hört Kvanthopps E-nummerlotteri, E414: gummi arabicum. Nästa vecka drar vi ett nytt E-nummer.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö