Hoppa till huvudinnehåll

Kvanthopps E-nummerlotteri: E414, gummi arabicum

Akvarellfärger.
Gummi arabicum får akvarellfärger att fastna på duken. Akvarellfärger. Bild: Heinz Rothmann akvarellmålning,färger (material),Gummibär,tuggummi,Gelégodis

Akaciaträdets mjölksaft ger gummibjörnarna sitt tuggmotstånd och får frimärket att fästa sig på kuvertet.

Gummi arabicum är också känt som akaciagummi. Tillverkas alltså av den torkade mjölksaften från trädet Acacia Senegal, akaciaträdet, som hör till familjen ärt- och baljväxter.

Gummi arabicum används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel i ett otal olika produkter med gummiartad konsistens, inklusive pastiller – Sisupastillen består till exempel nästan till hälften av gummi arabicum. Ja, och gummibjörnar och tuggummi förstås, men också olika medicinpiller.

Gummi arabicum lämpar sig väl till att tugga på, för det fastnar inte i tänderna och det är smakneutralt. Rikt på spårämnen är det dessutom. Men det kan ge upphov till allergiska reaktioner hos dem som är allergiska mot, ärtor, bönor eller jordnötter. Akacian är som sagt en baljväxt.

De flesta är säkert bekanta med vad som händer om man droppar en godistablett i stil med Mentos i en flaska kolsyrad läsk – läsken brusar upp våldsamt. Det här fenomenet baserar sig på att gummi arabicum, som godiset innehåller, minskar kraftigt på vätskans ytspänning, vilket får läskedrycken att spruta upp som en vulkan.

Nine eleven-konspirationsteorier

Gummi arabicum kallas också numera för akaciagummi, ”gum acacia”. Det här namnet togs i bruk efter nine eleven-attackerna i USA, på grund av att namnet ”gum arabic” ansågs ha en negativ klang bland de amerikanska konsumenterna. Saken blev inte bättre av att det spreds en urban skröna enligt vilken Osama bin Laden ägde aktier i gummi arabicum-odlingar i Sudan.

Gummi arabicum, ”arabiskt gummi”, produceras kommersiellt främst i Sahel-området söder om Saharaöknen. 80% av hela världens totala gummi arabicum-produktion sker i de centrala delarna av Sudan. Processen går till som så att man skär snitt i akaciaträden som ”blöder” rödaktig, seg vätska, lite som kåda, som man sedan samlar in, med mycket möda och stort besvär, säger de som jobbar med det här, lär vara mycket arbetsdrygt att skörda gummi arabicum, det kräver arbetsinsatser från stora mängder folk. Skördetiden är i november till februari, under den torra tiden.

Förutom i godis och livsmedel, används gummi arabicum också flitigt av till exempel konstnärer och litografer. Gummi arabicum används som bindemedel i akvareller eftersom det löser sig väldigt väl i vatten. Det fungerar som ett lim som fäster färgpigmenten i akvarellfärgen vid pappret när vattnet i färgen har torkat.

Frimärken och hårsprej

Just på grund av att det fungerar som ett klister så används det till exempel till frimärken och kuvert. Det där som du slickar på för att tillsluta ett kuvert – gummi arabicum. Samma sak med frimärken, även om de numera oftast är i form av klistermärken som inte behöver slickas.

Så är gummi arabicum också en viktig ingrediens i skokräm, och i kosmetika som hårsprej, det ger stadga och luftighet åt frisyren. Föredrar du naturens egna produkter framom syntetiska så ska du fråga efter hårsprejer som inte innehåller syntetiskt gummi som PVC utan uttryckligen gummi arabicum.

Du har hört Kvanthopps E-nummerlotteri, E414: gummi arabicum. Nästa vecka drar vi ett nytt E-nummer.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

 • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

  Krisp förenas med krämighet i matklassiker

  Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

 • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

 • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

  xxx

  Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

 • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.