Hoppa till huvudinnehåll

Läkare: Reaktionerna på zikaviruset är överdrivna

Eduardo Paes med den olympiska flaggan
OS-flaggan vajar i vinden i augusti, om man får tro Maarit Valtonen. Eduardo Paes med den olympiska flaggan Bild: EPA/CHRISTOPHE KARABA eduardo paes

Enligt Finlands olympiska kommittés ansvariga läkare Maarit Valtonen är zikaviruset inte ett hot för åskådare och idrottare i OS i Brasilien. Det finns färre myggor i augusti än nu, säger Valtonen till Yle Sporten.

Zikaviruset har orsakat rubriker under hela veckan. WHO kallar det ett globalt hot, och amerikanska toppläkare säger att OS borde ställas in. Men finns det verkligen fog för oron?

Är verkligen idrottare och åskådare i fara, Maarit Valtonen?

– Inte är de i fara. Om man smittas av zikaviruset får man ofta inga komplikationer, eller väldigt få. Lite feber på sin höjd. Det utgör ingen fara för idrottarna. Uppståndelsen beror på att viruset misstänks orsaka fosterskador.

En kvinnig idrottare kan ju vara gravid och ändå delta i OS.

– Visst kan det vara så och vi hoppas att idrottare tar kontakt med oss i god tid om det är så. Då funderar vi hur vi ska reagera. Graviditetens skede är spelar också roll. Viruset påverkar mest i början av graviditeten.

Enligt Valtonen är reaktionen för tillfället överdriven.

– Många sjukdomar är i rörelse. Om man går runt och är rädd för alla små febersjukdomar vågar man ju inte resa någonstans.

Påverkar det här Finlands förberedelser på något sätt?

– Vi följer med situationen noggrant. Både angående zikaviruset och andra sjukdomar som finns på orten. Vi reagerar vid behov och informerar idrottare.

Tror du att OS ordnas precis enligt planerna?

– Ja, absolut. Det ska också sägas att det finns betydligt färre myggor i Brasilien i augusti, då det är vinter. Så försöker också arrangörerna att minska på antalet boplatser för myggorna. Det är viktiga åtgärder.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport