Hoppa till huvudinnehåll

Rekordår för Teleste

Jaana Mäkikalli (WTC Turku), Hanno Narjus (Teleste), Jukka Rinnevaara (Teleste) och Matti Löyttyniemi (Åbo Handelskammare) vid utdelningen av Årets exportpris 2015.
Så här glada var Telestes vd Jukka Rinnevara (tredje från vänster) då bolaget fick regionens exportpris 2015. Jaana Mäkikalli (WTC Turku), Hanno Narjus (Teleste), Jukka Rinnevaara (Teleste) och Matti Löyttyniemi (Åbo Handelskammare) vid utdelningen av Årets exportpris 2015. Bild: Åbo Handelskammare matti löyttyniemi

Teknologiföretaget Teleste gjorde ett rekordår ifjol. Både omsättning och resultat växte ordentligt.

Omsättningen ökade med 26 procent jämfört med året innan och landade på 248 miljoner euro. Rörelseresultatet växte med 28 procent till 14,3 miljoner. Det visar bolagets bokslut för 2015 som publicerades på torsdagen.

En stor orsak till det förbättrade resultatet är att företaget lyckats öka sin orderingång rejält under året. Värdet på beställningarna steg med 26 procent till 251 miljoner euro.

- Tillväxten ökade speciellt mycket i slutet av året och under årets sista kvartal låg omsättningen och antalet nya order på rekordnivåer, säger Telestes verkställande direktör Jukka Rinnevaara.

Enligt Rinnevara fortsätter tillväxten i år.

Köpte Forssaföretaget Mitron

Koncernen investerade 17 miljoner euro 2015. Den största enskilda investeringen, 11, 5 miljoner euro, berodde på köpet av Forssaföretaget Mitron som tillverkar informationssystem till bland annat järnvägsstationer, flygplatser och metrostationer.

Företaget fusionerades med Telestes videobevakningsenhet. Teleste har satsat stort videoövervaknings- och bredbandsteknologi och sysselsatte i fjol 1 500 anställda. Under året anställde man 160 personer.

Drygt 70 procent av Telestes anställda jobbar vid koncernens utländska enheter. Företagets huvudkontor finns i Littois i S:t Karins.