Hoppa till huvudinnehåll

Sjundeå: Byggreglerna ska vara lika för alla

Den finskspråkiga skolan Päivärinteen koulu i Sjundeå
Päivärinteen koulu hade dålig inomhusluft 2014 och behövde snabbt baracker. Den finskspråkiga skolan Päivärinteen koulu i Sjundeå Bild: Yle/Veronica Montén päivärinne

Tekniska sektorn i Sjundeå gjorde fel då kommunen placerade baracker på Päivärinteen koulus gård utan tillstånd. Förra tekniska chefen borde ha övervakat projektet.

Det konstaterar tekniska nämnden i Sjundeå (2.2) som förklaring till kommunstyrelsen.

Det var också fel att utan giltigt tillstånd bygga en skateramp vid sportplanen samt ändra om bostäder vid Charlotta Lönnqvists väg 3 till kanslier. Skaterampen byggdes utan lov på en plats som ska bli parkeringsområde. Det skulle inte ha skett om kommunen hade väntat på tillstånd före byggandet.

Tekniska nämnden konstaterar att det var Sjundeås dåvarande tekniska chef Jorma Skyttä som borde ha övervakat projekten. Skyttä sade upp sig för en tid sedan.

Brådska är inte giltig orsak

Den nya tekniska chefen i Sjundeå Markus Moisio säger att det kan ha handlat om brådska när baracker snabbt behövdes i skolan som hade problem med inomhusluften. Men det är ingen giltig orsak.

- Reglerna är desamma för alla. Kommunen ska inte komma lättare undan än kommuninvånarna när det gäller tillstånd för byggen, säger Moisio.

Många anställda inom byggnadsövervakningen i Sjundeå har lämnat kommunen som tidvis har lidit av personalbrist. Moisio säger det är oklart om personalbristen har påverkat tillståndsprocedurerna kring kommunens egna byggen.

Läs också