Hoppa till huvudinnehåll

Transitavdelning för asylsökande i Vanda

En man från Afghanistan försöker hålla sig varm i Berlin.
En man från Afghanistan försöker hålla sig varm i Berlin. Bild: EPA/KAY NIETFELD berlin

En transitavdelning för asylsökande som återvänder frivilligt till sitt hemland ska inrättas i Vanda, uppger Migrationsverket. I första hand är det irakier som kommer att bo på transitavdelningen.

Enligt de preliminära planerna kommer transitavdelningen att ha 90-100 platser, men antalet kan ökas vid behov.

Transitavdelningen är i första hand avsedd för irakiska asylsökande som har återkallat sin asylansökan eller fått avslag på sin ansökan och som snabbt vill återvända till sitt hemland. Det är polisen som sörjer för att de återsänds till Irak.

Transitavdelningen finns nära flygplatsen, vilket underlättar researrangemangen.

631 återvände frivilligt

Personer som återvänder frivilligt kan ansöka om bidrag för frivillig återresa.

De som återvänder till ett annat land än Irak eller behöver annat stöd än resebiljetterna för att återvända kan ansöka om bidrag för frivillig återresa hos sin förläggning. Om man beviljas bidrag för frivillig återresa, tar Internationella organisationen för migration (IOM) hand om researrangemangen.

I fjol återvände 631 personer till sitt hemland efter att ha fått bidrag för frivillig återresa. Därutöver har flera sökande återvänt självmant på egen bekostnad.

Migrationsverket planerar också att inrätta en separat enhet för återsändande av asylsökande som ska avvisas. Migrationsverket och Inrikesministeriet utreder nu verksamhetsmodellen för enheten.