Hoppa till huvudinnehåll

Alla euriborräntor nu negativa - historiskt läge

Ett hus och en eurosymbol balanserar på en planka.
Ett hus och en eurosymbol balanserar på en planka. pravda

Räntorna sjönk i dag rekordlågt. Alla euriborräntor är nu för första gången någonsin negativa, skriver Kauppalehti. Det här är goda nyheter för dem som sitter på stora bostadslån.

I går var 12 månaders euribor, den vanligaste referensräntan i finländska bostadslån, ännu 0,002 procent på plus. Men i dag sjönk den till lika mycket på minussidan. Det här betyder att alla korta och långa euribor nu är negativa, vilket aldrig har skett förut.

Räntorna har varit rekordlåga redan i ett och ett halvt år, som en följd av Europeiska centralbankens stimulanspaket. Men de har sjunkit snabbare än man kunnat förutspå, bedömer Hypoteksföreningen som är specialiserad på bostadslån.

Mycket tyder dessutom på att räntorna kommer att fortsätta sjunka ytterligare. Det här är dåligt för bankerna som har försökt införa så kallade räntegolv i lånen.

Justitieministeriet anser att det ändå är bankerna och inte kunderna som ska bära risken för negativa räntor, och vill förbjuda räntegolven.

I nyare bostadslån har bankerna garderat sig för negativa räntor genom att införa en nollränteparagraf, som innebär att helhetsräntan inte kan sjunka under marginalen. På det här sättet undviker bankerna att de tvingas betala åt kunderna för de negativa räntorna.