Hoppa till huvudinnehåll

Assange: En stor seger

Julian assange
Julian Assange höll en presskonferens via Skype på fredagen. Julian assange Bild: Yle/WILL OLIVER Julian Assange,assange,Wikileaks

FN-panelen står högre i hierarkin än inhemska lagar och bilaterala avtal, säger Julian Assange. Att FN-panelen mot godtyckligt frihetsberövande gav honom rätt är en stor seger, säger han.

– Hör ni mig? Räck upp handen om ni kan höra mig, sade Wikileaksgrundaren Julian Assange från en stor videoskärm där han gav en presskonferens per Skype på fredagseftermiddagen.

Några timmar tidigare hade FN-arbetsgruppen mot godtyckligt frihetsberövande kommit fram till att Assange är just det – godtyckligt frihetsberövad – och bör få röra sig fritt och bli kompenserad för sin tid i vad de tolkar som husarrest på Ecuadors ambassad i London.

Kritik mot svenska åklagaren

Panelens sekreterare, Christophe Peschoux kritiserade den svenska åklagaren för att fallet inte har gått framåt under de senaste fem åren.

– Fem år, utredningen är fortfarande preliminär, inga åtal har väckts emot honom och han är ändå frihetsberövad. Om det här inte är godtyckligt frihetsberövande, vad är då det? undrar Peschoux.

Utredningen han syftar på är misstankarna om sexualbrott som Assange ska ha begått i Sverige.

Assange har ännu inte blivit förhörd i fallet, eftersom den svenska åklagaren fram till för ett år sedan inte gick med på att förhöra honom på ambassaden.

christophe peschoux, sekreterare för unwgad
Christoph Peschoux, FN-panelens sekreterare. christophe peschoux, sekreterare för unwgad Bild: EPA/SALVATORE DI NOLFI unwgad

Nu har Ecuador och Sverige i ett år försökt komma fram till hur det ska gå till i praktiken, utan resultat.

– Panelen står högre i hierarkin för internationella normer än inhemsk lag, än avtal mellan länder. Den är en del av grunden till FN, som Storbritannien och Sverige medlemmar av, säger Julian Assange.

Sverige, Storbritannien, Egypten och Uzbekistan

Men än så länge verkar Sverige och Storbritannien välja att strunta i rekommendationen.

På så sätt sällar sig länderna till bland andra Egypten och Uzbekistan - det vill säga länder som valt att inte följa panelens rekommendation.

Iran och Burma hör däremot till dem som följt panelens utlåtande, till exempel när Aung San Suu Kyi konstaterades vara godtyckligt frihetsberövad.

Den svenska åklagarmyndigheten skickade snabbt ut ett pressmeddelande på fredag morgon där man sade att fallets åklagare är på resa och inte är tillgänglig för kommentarer.

Det har överhuvudtaget varit väldigt tyst om saken från svenskt håll.

Svenska regeringen säger ändå att Assange inte skulle utlämnas till USA som han befarar, eftersom de inte har fått någon officiell begäran om utlämning.

”Panelens utlåtande skrattretande”

I Storbritannien gick regeringen däremot ut och sade att panelens beslut inte ändrar på någonting för deras del.

– Assange borde inte få slinka undan rättvisan. Det här är rent ut sagt ett skrattretande utlåtande av arbetsgruppen och vi tillbakavisar det, säger den brittiska utrikesministern Phil Hammond.

Hammond kallade medlemmarna av FN-panelen för lekmän och påpekade att deras utlåtande inte på något sätt är bindande.

Ingen besvärade sig

Assange påpekar att både Sverige och Storbritannien hade två veckor tid på sig fram till på fredag att lämna in besvär, men de valde att inte göra det.

– De kan inte längre i det här skedet vara emot utlåtandet. Det är nu dags för Sverige och Storbritannien att verkställa det, säger Assange.

De sista brottsmisstankarna mot Assange preskriberas år 2020, så det är teoretiskt möjligt att han sitter på ambassaden i London fram till dess.