Hoppa till huvudinnehåll

Baka en runebergskladdtårta i mikrovågsugn

Är du sugen på runebergstårta men bageriet är stängt? Misströsta inte - vi har lösningen!

Idag fredag 5.2 firar vi Runebergsdagen till minnet av vår nationalskald, Johan Ludwig Runeberg, som bland annat skrivit texten till vår nationalsång Vårt land. Dagen till ära brukar det höra till att fira till det med en riktigt smaskig runebergstårta eller två.

Så om runebergstårtsuget slår till ikväll och alla bagerier redan stängt för dagen, eller om du ätit alldeles för många redan i år och vill testa på något nytt, så har vi receptet för dig - runebergskladdtårta i mugg. Snabbt, enkelt och smaskigt!

Runerbergskladdtårta i mugg

Recept:
15 g smält smör
2,5 msk vetemjöl
1,5 msk mald mandel
0,5 msk mald hasselnöt
2 msk socker
0,5 msk vaniljsocker
0,5 msk bakpulver
3 msk grädde

Glasyr:
1 msk florsocker
nån droppe vatten
hallonsylt

Börja med att smälta smöret i mikron, tillsätt sedan alla andra ingredienser i smöret och blanda ihop. Baka smeten i mikron på högsta effekt i en minut. Håll ett öga på muggen hela tiden så det inte bubblar över. Blanda ihop florsockret och lite vatten till en glasyr. Sätt hallonsylt i mitten på tårtan och spritsa sedan glasyren runt sylten eller enligt annan konstnärlig förmåga.

Om du vill åstadkomma en mer typisk runebergstårtsmak så kan du tillsätta nån droppe bittermandelessens som finns i välsorterade livsmedelsaffärer. Och om du är över 18 så kan du blöta tårtan med 0,5 msk rom eller punsch efter att du tagit ut tårtan ur mikron.

Tårtan blir lik en kladdkaka och avnjutes bäst med sked.