Hoppa till huvudinnehåll

Dagisföretagare ger tummen ner för regeringens dagvårdsplaner

hannu rantanen
Hannu Rantanen är dagisföretagare och äger Lastentalo Mukulax, totalt fem olika privata dagis i Åboregionen. hannu rantanen Bild: Yle / Peter Karlberg hannu rantanen

Dagisföretagaren Hannu Rantanen är kritisk till regeringens dagvårdsplaner.
- Hela vårt system är anpassat för heltidsdagvård. Det blir svårt att skapa fungerande grupper med både barn som får heltidsdagvård och barn som är där färre timmar per dag. Vi vill även ge barnen så mycket tid som möjligt och växer grupperna får barnen helt enkelt mindre uppmärksamhet, säger Rantanen.

I dag har alla barn rätt till heltidsdagvård oberoende av om föräldrarna jobbar, är arbetslösa, jobbar deltid eller är hemma med yngre syskon. Regeringens förslag skulle konkret innebära att barn som av någon anledning har en förälder hemma dagtid i fortsättningen skulle ha rätt till tjugo timmar dagvård i veckan. Enligt regeringens förslag skulle den subjektiva rätten till dagvård begränsas från och med augusti 2016.

En annan sak är att där lagen i dag kräver att det finns en vuxen per sju barn över tre år innebär det nya förslaget att det räcker med en vuxen per åtta barn över tre år. Därmed skulle barngrupperna bli större.

Hannu Rantanen äger Lastentalo Mukulax, totalt fem olika privata dagis i Åboregionen.

- Att någonting skulle hända var väntat, eftersom den nya regeringen började prata om besparingar. För oss är det varken bra med större grupper eller att vi nu måste gå i väntans tider kring vilket alternativ som till slut kommer att gälla. Här i Åbo klarnar det tidigast i mars, så nu måste vi jobba med två olika alternativ inför hösten. Så för tillfället kan vi inte heller ge några besked till alla föräldrar som undrar över dagisplatser till hösten.

"Vi vill ge barnen så mycket tid som möjligt"

Privata mindre daghem har enligt Rantanen svårare att ställa om för förändringar av det här slaget. Det vill säga jämfört med större daghem.

- Tanken med regeringens förslag är att man ska kunna ta hand om fler barn för samma summa pengar. Hela vårt system är anpassat för heltidsdagvård så det är svårt att ställa om och skapa fungerande grupper med både barn som får heltidsdagvård och barn som är där färre timmar per dag. Vi har små utrymmen, så det är inte speciellt lätt för oss att förstora grupperna. Vi vill även ge barnen så mycket tid som möjligt och växer grupperna får barnen helt enkelt mindre uppmärksamhet. Även planeringen av personalens arbetsturer skulle försvåras. Ett stort daghem med typ 150 barn har lite mer spelrum jämfört med oss som har betydligt mindre grupper och utrymmen.

Fotnot: Åbo stadsstyrelse ställde sig negativt till en begränsning av den subjektiva rätten till dagvård då staden gav ett utlåtande om regeringens lagförslag att begränsa rätten. Åbo stad har ändå inte ännu fattat ett beslut om man ska begränsa rätten till dagvård eller inte.

Läs också