Hoppa till huvudinnehåll

Finsk ubåtshistoria ställs ut på Forum Marinum

Planerare Otto Holmborg vid Forum Marinum inne i miniu-båten Inati.
Planerare Otto Holmborg vid Forum Marinum inne i miniu-båten Inati. Bild: Yle/Peter Petrelius U-båt,otto holmborg,Forum Marinum

Nazityskland hade skrämmande krigsmaskiner som användes under andra världskriget. Åbovarvet var med på ett hörn och deltog i utvecklandet av den tidens farligaste ubåtsvapen.

Liksom idag var Åbovarvets föregångare redan på 1930-talet väldigt framstående. Crichton-Vulcan-varvet hade byggt ett antal ubåtar för den ryska flottan, men efter revolutionen blev det slut på leveranserna. Kunnandet fanns, likaså intresse för att sälja det till nya marknader. Efter andra världskriget fick Tyskland inte ha egna ubåtar och för att kringgå förbudet anlitades Åbovarvet för att ta fram en första prototyp på ett fartyg som var avsett att bli världens effektivaste och farligaste undervattensvapen för sin tid.

Under perioden 1926-33 byggdes fem krigstida ubåtar i Finland, fyra i Åbo och en i Helsingfors. Den enda av dem som undgått skrotning är Vesikko som sedan 1973 står utställd i Sveaborg. Fartyget byggdes som en prototyp för tyska ubåtsflottan, men köptes efter några år av finska staten.

Del av u-båt vid Forum Marinum.
Del av u-båt vid Forum Marinum. Bild: Yle/Peter Petrelius U-båt,ubåtar,Forum Marinum

På sjöfartsmuseet Forum Marinum har man rotat djupt i arkiv och förråd. Ubåtsutställningen som pågår till årets slut bjuder på en heltäckande presentation av det finländska kunnandet inom området från 1900-talets början till nutid. Vissa av föremålen har till och med lyfts från havets botten. Sjöhistoriska institutet vid Åbo Akademi har bidragit med ett stort antal fotografier och många av dem visas för första gången för allmänheten. Med finns också en riktig ubåt, trepersoners farkosten Inati som byggdes 1993 i Reso.
Miniatyrmodell av u-båt vid Forum Marinum.
Miniatyrmodell av u-båt vid Forum Marinum. Bild: Yle/Peter Petrelius U-båt,ubåtar,Forum Marinum,miniatyrmodeller

Miniatyrmodell av u-båt vid Forum Marinum.
Miniatyrmodell av u-båt vid Forum Marinum. Bild: Yle/Peter Petrelius ubåtar,U-båt,Forum Marinum

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland