Hoppa till huvudinnehåll

FN-panel: Assange bör gå fri

Julian Assange
Julian Assange bestrider alla påståenden om att han skulle ha gjort sig skyldig till våldtäkt. Julian Assange Bild: EPA/FELIPE TRUEBA wikiläcka

Wikileaksgrundaren Julian Assange borde få gå fri, det är slutsatsen som en FN-panel kommit fram till. Sverige och Storbritannien är av annan åsikt.

Julian Assange har varit godtyckligt frihetsberövad och borde ersättas för den tid han tvingats vistas på Ecuadors ambassad i London, säger FN-panelen UN-WGAD (Working Group on Arbitrary Detention – Arbetsgruppen mot godtyckliga frihetsberövanden). Här kan du läsa deras utlåtande.

Sverige svarade genast att panelens utlåtande inte kommer att ha någon formell inverkan på arresteringsordern och den brittiska polisen uppgav att de kommer att gripa Assange om han lämnar ambassaden.

Panelens åsikt är inte lagligt bindande i Storbritannien, säger regeringen.

- Det här förändrar ingenting. Vi tillbakavisar alla påståenden om att Julian Assange skulle vara godtyckligt frihetsberövad. Storbritannien har redan gjort klart för FN att vi formellt kommer att bestrida arbetsgruppens åsikt. Assange undviker frivilligt lagligt gripande genom att välja att stanna på ambassaden, säger en talesperson från den brittiska regeringen.

Dödläget fortsätter

Julian Assange meddelade på torsdagen att om FN-arbetsgruppen dömer emot honom kommer han att gå ut och låta sig arresteras.

Det har spekulerats i att han troligen visste vad panelen skulle komma fram till när han gav det uttalandet.

I en intervju till Yle Nyheter på torsdagen sade Assanges advokat Per E. Samuelson att om FN-panelen dömer till Assanges fördel bör Sverige upphäva arresteringsordern mot honom och lägga ner förundersökningen.

Även om panelen inte har någon juridisk makt så granskar de fallen på basis av FN-konventionen för mänskliga rättigheter och Europakonventionen för mänskliga rättigheter, som Sverige och Storbritannien har förbundit sig vid att följa.

Rädd för utlämning till USA

Assange kommer alltså högst antagligen inte att lämna ambassaden idag på fredagen, utan gör det först när åklagaren i Sverige lägger ner förundersökningen.

I ett pressmeddelande meddelar den svenska åklagarmyndigheten att den ansvariga åklagaren är på resa och inte är tillgänglig för kommentarer.

Julian Assange misstänks för våldtäkt i Sverige och är rädd att han skulle bli utlämnad till USA därifrån om han lämnar den ecuadorianska ambassaden. Assange har fått politisk asyl i Ecuador och riskerar tiotals år i fängelse i USA på grund av Wikileaks aktiviteter.

FN-arbetsgruppen består av fem oberoende rättsexperter som säger att Assanges frihetsberövande “måste få ett slut” och att hans “fysiska integritet och rörelsefrihet måste respekteras".

Arbetsgruppen jämför Assanges situation med en husarrest.

Enligt Assanges advokat är han i mycket dåligt skick efter att ha tillbringat så mycket tid inomhus.