Hoppa till huvudinnehåll

Köpmännen söker balans för sena kvällar

Ingång till mataffär
Ingång till mataffär Bild: Johan Lindholm / Yle ingång

Deltidsanställda i S-affären i Näse hoppas att de förlängda öppethållningstiderna ska betyda fler fasta anställningar. Köpmännen söker ännu den rätta balansen för kvällspassen.

Servicefacket PAM granskade på torsdag kväll Näse S-market i Borgå för att kolla hur deltidsanställda påverkas av de fria öppethållningstiderna.

– Jag anlände till affären tiotiden på kvällen och märkte att det var ganska få personer kvar på jobb fastän det fanns en hel del kunder, säger PAM:s representant Nina Karvonen.

Balansgång

Arbetsgivarna försöker fortfarande hitta balansen för hur många arbetstagare som behöver vara på jobb då affärerna har öppet längre.

På S-market i Näse har kundmängden efter klockan 21 hela tiden ökat. Det tyder på att Borgåborna så småningom vant sig vid att affären nuförtiden har öppet till klockan 23.

– De anställda har inte tyckt att det varit otryggt att jobba sent, säger Karvonen.

Stora förväntningar på arbetsgivaren

De deltidsanställda har stora förväntningar på arbetsgivaren i och med lagförändringen. Många hoppas på fler arbetstimmar eller fast anställning.

– Hittills har de förlängda öppettiderna ändå synts minimalt i arbetstimmarna.

Karvonen är oroad för att det i granskningen framkom att många affärer fortfarande använder inhyrd arbetskraft i stället för att ge de deltidsanställda fler timmar.

Det kan ändå ha att göra med att det är influensatider och många är sjuka.