Hoppa till huvudinnehåll

Makalösa Marion

Marion Rung sjungen Tom tom tom
Marion Rung sjungen Tom tom tom Bild: Yle/ Leif Öster Marion Rung,marion munck,Suomen Euroviisut 1961-2006 (album),Eurovision Song Contest

Året var 1962 och det var dags för Finland att delta i Eurovision Song Contest för andra gången. Året innan hade Laila Kinnunen tagit sig till en anspråkslös tionde plats (sexton länder deltog) i tävlingen med Valoa ikkunassa. Nu gällde det att hitta en lämplig låt och artist att skicka till Luxemburg.

Någon direktsänd tv-uttagning ordnades inte, det var heller inte klart vilken artist som skulle sjunga vilken låt. Radiolyssnarna och en domarpanel fick med gemensamma krafter försöka komma fram till den bästa kombinationen.

Och det ville sig så att en 16-årig frisörstuderande vid namn Marion Rung (sedermera Marion Munck) fick biljetten till Luxemburg. I tidningarna skrevs det att Tipi-tii (skriven av Kari Tuomisaari) var en ovanligt sprallig låt för finländska förhållanden, men säkert skulle klara sig bra på den internationella marknaden. Och där tippade man rätt, Marion placerade sig på sjunde plats i Eurovisionen.

Marion är i denna dag den yngsta representant Finland skickat till tävlingen, dessutom upprepade hon bedriften 1973. Också den gången styrde kosan till Luxemburg, och med Tom tom tom (skriven av Rauno Lehtinen) kammade Marion hem Finlands genom tiderna näst bästa placering i Eurovisionen, en sjätte plats som bara överträffats av Lordis seger 2006 (här kan man i och för sig inflika att Anneli Saaristos sjundeplacering med La dolce vita 1989 relativt sett klarade sig bättre, eftersom flera länder deltog i tävlingen det året).

Som kuriosa kan tilläggas att Marion var först ut i tävlingen 1973 och att publiken i salen på grund av tekniska problem inte kunde höra henne alls. Ständigt övertygad om att hon när som helst skulle bli avbruten av regissören och få ta sången från början bestämde sig Marion ändå för att ge sitt allt och sjöng hela Tom tom tom med stor entusiasm. Och väl var väl det, för tevepubliken hörde henne klart och tydligt och var förtjust.

Marion är och förblir ett av den finländska eurovisionshistoriens mest hyllade namn.Hon har dessutom lyckats kamma hem segern i Sopot-festivalen (av många kallad Östeuropas svar på Eurovisionen) två gånger.