Hoppa till huvudinnehåll

Modersmålslärare: ”Runebergs soldatgosse lever ännu i dag”

Maria Grandell-Strömgård.
Maria Grandell-Strömgård. Maria Grandell-Strömgård. Bild: Yle / Hanna Othman borgå gymnasium

Läser dagens skolelever fortfarande Runeberg? Svaret är inte så mycket, men han finns nog med i undervisningen. Det säger modersmålslärare Maria Grandell-Strömgård i Borgå.

Runeberg har en plats i dagens gymnasier. Däremot tillägnas han inte så mycket tid i modersmålsundervisningen, eftersom den ska fokusera på en hel del andra författare också.

Det här säger modersmålslärare Maria Grandell-Strömgård på Borgå gymnasium.

– Vi har en kurs i finlandssvensk litteratur och där har Runeberg absolut sin plats. Alla läser någonting ur Fänrik Ståls sägner, kanske en kärleksdikt, och så Bonden Paavo, säger Grandell-Strömgård.

Inte den författare man ber elever läsa

Särskilt i Borgå gymnasium har Runeberg alltid funnits med på ett hörn, eftersom han blickar ner på elever och lärare från tavlor som hänger på var och varannan vägg.

Men han är kanske inte den författare eleverna läser i första hand i dag.

– Man sätter inte Fänrik Ståls sägner i handen på en elev och säger läs den här. Runeberg studeras mer i ett sammanhang och som en representant för sin tid, säger Grandell-Strömgård.

Själv tyckte hon att Fänrik Ståls sägner var en märklig bok då hon skulle läsa den som 11-åring.

Sven Dufva
Fänrik Ståhls sägner skildrar finska kriget. Sven Dufva Bild: Borgå museum fänrik ståls sägner

Viktig för att förstå senare litteratur

Runeberg och hans person lyfts också upp i historieundervisningen. Där diskuterar man den betydelse han haft vad gäller hur historien sett på Finland och finländarnas identitet.

Borde skoleleverna läsa mer Runeberg? Nja, säger Grandell-Strömgård.

– Han är viktig vad gäller att förstå vår historia, för att krypa under skinnet på de människor som han skriver om och förstå den tiden.

Det är också viktigt att kunna koppla till Runeberg för att förstå senare inhemsk och till och med samtida litteratur.

Till exempel vad gäller Väinö Linnas Okänd soldat är det intressant att känna till kopplingen till fosterlandet och synen på kriget. Allting är kopplat till något annat.

Syns inte tydligt i dagens romaner

Grandell-Strömgård menar att det är svårt att säga hur mycket Runeberg har influerat dagens inhemska litteratur.

Den frågan borde man snarare ställa författarna själva.

– Jag tror Märta Tikkanen en gång sa att det enda Runeberg har inneburit för henne är att han är den stora mannen som stod i vägen för Fredrika.

– Förr brukade man säga ungefär ”skriv som Runeberg, pojkar, så blir det bra” åt författare, men det har gått en så lång tid sedan dess.

Runebergs verk kan läsas med ett modernt öga

Hur ska man då läsa Runeberg i dag? Grandell-Strömgård säger att hon tycker det är viktigt att sätta in hans verk i sin kontext och att förstå dem som en del av den tid de blomstrat upp ur.

Vi behöver inte åka långt från Finland för att hitta unga pojkar som är beredda att offra sitt liv för något de tror på. Runebergs soldatgosse lever ännu i dag på vissa håll i världen.― Maria Grandell-Strömgård

Till exempel Soldatgossen och huvudpersonens sätt att tänka kan kännas väldigt främmande för dagens ungdomar.

Soldatgossen handlar om en 14-årig pojke som drömmer om att kämpa för sitt land och dö för sitt land.

– Men det finns platser i världen där Runebergs soldatgosse lever ännu i dag. Vi behöver inte åka långt från Finland för att hitta unga pojkar som tänker lika, och är beredda att offra sitt liv för något de tror på, säger Grandell-Strömgård.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland