Hoppa till huvudinnehåll

Ostadigt väder försvårar lodjursräkning

Ett lodjur i naturen
Ett lodjur i naturen Bild: Antero Tenhunen lo

Den planerade lodjursräkningen har inte kommit igång i Egentliga Finland. Orsaken är de varierande snöförhållandena.

För att lodjursräkningen ska lyckas behövs ett ordenligt snötäcke och några dagars uppehållsväder. Dessutom utförs lodjursräkningen under veckoslut, eftersom drygt 1 000 frivilligas insatser behövs. Enligt Jörgen Hermansson vid Viltcentralen borde lodjuren räknas antingen det här veckoslutet eller nästa. Lodjuren räknades senast år 2013.

Ett fortsatt ostadigt väder kan innebära att lodjursräkningen inte kan genomföras. Det betyder i sin tur att det är svårare att uppskatta hur många lodjur som får fällas, eftersom man helt enkelt inte vet hur många lodjur som rör sig i våra trakter.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland