Hoppa till huvudinnehåll

Sverige avvaktar i fallet Assange

Julian Assange
Julian Assange Julian Assange Bild: AFP / Lehtikuva/Fabrice Coffrini Julian Assange,Wikileaks

Den svenska åklagarmyndigheten håller tillsvidare fast vid sin tidigare ståndpunkt, att inte häva häktingsordern mot Wikileaks-grundaren Julian Assange.

Det meddelar myndigheten i ett pressmeddelande. Det betyder att brittisk polis kommer att försöka gripa Assange om han lämnar Ecuadors ambassad.

- Yttrandet från arbetsgruppen har ingen formell betydelse för den pågående förundersökningen enligt svensk lagstiftning, heter det i pressmeddelandet.

I det hänvisas till tidigare beslut från Högsta domstolen ifjol, om att Assange ska vara fortsatt häktad i sin frånvaro. Samtidigt står det att "det ligger i en åklagares uppgift att, utifrån vad som framkommer i ärendet, fortlöpande ta ställning till om ett häktningsbeslut bör kvarstå."

Den ansvariga åklagaren befinner sig på resa och har ännu inte haft möjlighet att ta ställning till händelseutvecklingen, skriver åklagarmyndigheten.

FN-panelens beslut kan ha stor betydelse

Enligt juridiska experter som har intervjuats i svenska medier kommer FN-panelens beslut om att Assange är olagligt frihetsberövad, antagligen att läsas väldigt noggrant av den svenska åklagaren för att studera vilka argument som panelen använder i sitt beslut.

Trots att det inte är juridiskt bindande så handlar det om en tolkning av huruvida ett frihetsberövande stämmer överens med konventioner om mänskliga rättigheter, som kan vara avgörande i vissa fall.

De svenska ministrarna har varit fåordiga i sina kommentarer om den nya vändningen men rättschefen vid det svenska utrikesdepartementet Anders Rönquist skriver i ett uttalande till FN-gruppen att Assange inte riskerar att överlämnas till USA, rapporterar SVT Nyheter.

- I vilket fall har inte någon förfrågan om överlämning rörande Mr Assange riktats till Sverige, skriver Rönnqvist i uttalandet. Vidare heter det "Mr Assange har valt, frivilligt, att vara på den ecuadorianska ambassaden och svenska myndigheter har ingen kontroll över hans beslut att vara där".