Hoppa till huvudinnehåll

Tankelek: Skattefrihet är Finland!

Alexander Stubb anländer till finansministrarnas möte i Bryssel 12.7.2015
Alexander Stubb anländer till finansministrarnas möte i Bryssel 12.7.2015 Bild: EPA/OLIVIER HOSLET alex stubb

Vår politiska redaktör bollar med tanken att något av våra nuvarande regeringspartier skulle styra enväldigt.

Tankelek: enpartifinland

I Polen har partiet Lag och Rättvisa enväldig majoritet efter parlamentsvalet hösten 2015. Den polska regeringen börjar nu förverkliga partiets linje, och det syns i till exempel domstolsväsendet, mediepolitiken och EU-politiken.

Politikredaktör Johan Kjellberg leker med tanken att något av våra tre regeringspartier får enväldig majoritet i riksdagsvalet 2023, och börjar förverkliga den politik de enligt partiprogrammen och ledande politikers uttalanden vill driva. Centern | Samlingspartiet | Sannfinländarna

Äntligen inser Finland att den viktigaste saken i världen är att inte behöva betala skatter. Och o ja, likt alla borgare sover jag så mycket bättre nu.

Nittio procent av alla myndigheter och sakkunniga, folket också, anser att skatterna hindrar förverkligandet av mänskans innersta önskningar. Så inte konstigt att vårt Samlingsparti red på den åsiktsvågen, och under populära partiordförande Petteri Orpos eminenta ledning tog en skrällseger i riksdagsvalet 2023.

En orsak är att vi lyckades driva igenom medlemskapet i Nato. Det är en konsekvent följd av vår säkerhetspolitiska linje de senaste åren, och det viktigaste beslutet för försvaret av fosterlandet. Presidentens positiva åsikt var avgörande då det gällde att få folket att i omröstningen säga ja.

Utslagsgivande var också hans beslut att bädda för beslutet genom att i hemliga överläggningar med den ryska motparten kunna avvisa alla de ryska invändningarna. Det fick till och med de ryska trollen att tiga.

Äntligen liberal alkoholpolitik

Vi är försvarare av friheten och motståndare till förmynderiet. Efter en lång och ihärdig kamp befriade vi alkoholen från spritbutikerna och förde in vinet och småbryggeriernas öl i matbutikerna och dagligvaruhandeln överhuvudtaget. De liberala öppethållningstiderna för restaurangerna och affärerna innebär att den goda stämningen varar långt in på småtimmarna.

Vi liberaliserade i normavskaffningarnas namn också polisövervakningen. De glada picknickgängena fyller nu gräsmattorna och snödrivorna, gatorna och torgen. Det är förstås lite synd att det inte finns lika mycket Beaujolais i korgarna som Lejonbrännvin.

Finland har äntligen en konkurrenskraftig skattepolitik. Inte konstigt att esterna är oroliga. Privatiseringen av många statsbolag har inneburit skärpt tävlan och lägre priser för konsumenterna. Eldistributionsbolagen gick här i bräschen.

Bolag i många branscher har flyttat över sina dotterbolag till Finland och betalar glatt stora summor i skatt, rentav omsättningsskatt och skatt via lönerna. Det är ju synd att bolagsskatten har torkat in, och frågan är om vi inte måste diskutera om den behövs överhuvudtaget.

Skatter ska inte betalas två gånger, så vi har förstås avskaffat arvsskatten.

Vi kan alla uppnå det goda livet. Den som är fattig, det vill säga inte ens förtjänar mellan 2 100 eller 2 600 euro i månaden, har bara sig själv att skylla. Det visar alla fattigdomsundersökningar, och här håller också nittio procent av alla sakkunniga med.

Som tur är finns det så få mänskor i dag som hör till den här stackars kategorin. Elaka tungor som talar om över en halv miljon personer sprider illvilligt förtal.

Inga olagliga strejker längre

Vi har moderniserat arbetsmarknaden så att den motsvarar kravet för ett normalt näringsliv. Det betyder att fackavgiften inte längre är avdragsgill och kollektivavtalen inte allmängiltiga. Det har blivit lättare att säga upp folk och det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet kan lyftas kortare tid. Det här har gjort susen för sysselsättningen.

Företagen kan andas lättare då de olagliga strejkerna praktiskt taget har försvunnit. Det här efter att fackförbunden blev skyldiga att ersätta den förlust som företaget lider på grund av proteststrejker. Fiffigt är också att vi kan säga upp arbetare som har deltagit i en olaglig strejk. Äntligen råder lag och ordning på arbetsmarknaden.

Den som är lat och inte vill arbeta, och arbete finns ju för alla, allt annat är undanflykter, ska inte heller ha rätt att hålla barnen i heldagsvård.

Vi har också löst invandringsproblemet och hur vi kan sysselsätta flyktingarna. Det finns hur mycket jobb som helst i underleverantörsbusinessen, städfirmor eller möbelrepareringen. Det är ju tur att vi kan erbjuda invandrarna jobb i branscher de har kvalificerat sig för redan i sitt hemland.

Utövarna av de här yrkena har ju traditionellt varit de mest utsatta och förföljda. Förargligt hade det varit om invandrarna hade bestått av intellektuella, läkare, jurister, journalister och annat akademiskt folk, och de ska vidareutbildas och hitta motsvarande yrken här.

Genuint bred språkkunskap

Eftersom språkkraven slopades då det gäller de offentliga tjänsterna har vi nu en genuint bred språkkunskap i hela landet. Språkkunskaperna betjänar hela näringslivets behov. Praktiskt taget alla talar alltså engelska. För den som vill lära sig andra, marginella språk finns utmärkta kurser i arbetarinstituten.

Universitetens och högskolornas finansiering har vi tryggat genom att införa terminsavgifter för alla studerande. Högskolorna får välbehövlig tilläggsfinansiering, studietakten har blivit snabbare och vi får en ny elit som söker välbetalda jobb. Mycket går det inte att göra åt dem som envisas med att kombinera studier och förvärvsarbete.

Undervisningen har blivit mycket effektivare och inriktad på industrins behov efter att vi införde tre terminer, och avskaffade alla lärares rätt till det som har motiverat dem mest, det vill säga semester i juni, juli och augusti. Också riksdagsmännen jobbar nu året om, och slår inte dank i juli, augusti och januari.

Personalen på socialvårdsbyråerna, hälsovårdscentralerna, mentalvårdsbyråerna och arbetsbyråerna har vi kunnat avskaffa eftersom vi sköter om varandra. Att knappt någon längre söker hjälp här är bästa beviset för att vi har skapat ett lyckat samhälle.

Världen står öppen. Alla kan vi förverkliga oss själva, och skaffa de inkomster som gör det möjligt att njuta av livets frukter, allt från cigariller till whisky. Och, o ja, jag känner mig så framgångsrik nu.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes