Hoppa till huvudinnehåll

Tre barn på under tre år

eva ramstedt
Eva Ramstedt med de tre barnen Marius, Celine och Sindre. Pappa Thomas har tagit bilden. eva ramstedt Bild: Thomas Ramstedt eva ramstedt

"Allt på en gång" var något som Eva och Thomas Ramstedt i Molpe tyckte passade dem. På två år och åtta månader fick de sina tre barn som idag är sju, sex och snart fem år gamla.

- Det är ett år och tre månader mellan Marius som är äldst och Celine. Mellan Celine och vår yngsta, Sindre, är det ett år och fyra månader, säger Eva.

Hon och hennes man fick barn tidigt, Eva var bara 21 år då hon fick Marius.

- Vi trodde inte att jag skulle bli gravid så snabbt, men det blev jag.

Efter Marius var det tänkt att Eva skulle slutföra sina studier, men de planerna fick läggas på is då hon insåg att hon var gravid igen.

- Då blev vi nog överraskade, men sedan då Celine föddes var vi på det klara med att vi nog ville ha ett tredje barn ännu.

Barnaskaran komplett

Barnen har nu blivit så pass stora att Eva har svårt att förlika sig med tanken på att börja om från början igen.

- Nu känns det som att vi har de barn vi har och det räcker. Barnen börjar bli så självständiga och vi har möjlighet att leva det aktiva liv vi vill leva.

Det var inte en klart uttalad strategi att barnen skulle ha en så liten åldersskillnad som möjligt. Men av praktiska skäl blev det ändå så, eftersom Eva och Thomas levde ett sådant fritt liv och kunde pussla ihop vardagslivet så att barnen kunde vara hemma.

Även tanken ”vi tar allt på en gång” lockade.

- Det har varit intensiva perioder men ganska snabbt är man ur det och in i nästa period.

Vilka eventuella nackdelar har det då varit med tanke på att barnen kommit i så tät ordning?

- Ett lite äldre barn skulle kanske ha varit lite mera självgående. Nu var alla tre väldigt beroende av en samtidigt.

Småkaotisk vardag

Och det finns en hel del kaossituationer från småbarnsåren som Eva minns. Vanliga vardagssituationer, som till exempel då maten inte blev klar i tid och tre små hungriga och trötta barn ville ha mat på momangen. En hel del logistiska problem fanns det också.

- Vi bodde i höghus utan hiss på den tiden och bilparkeringen fanns ganska långt bort. Då man skulle ha in alla barnen och man hade skötväska och kanske någon matkasse också, så var det nog mycket svettigt.

Eva upplever att barnen har stor nytta av varandra. Det är visserligen mycket syskonbråk, för tillfället är vardagen en ständig maktkamp eftersom de tre barnen är på så samma nivå.

- Samtidigt har vi sluppit lätt undan med att lära dom saker, för de lär av varandra: bdå första barnet började läsa hängde det andra och sen det tredje på. Samma sak vad gäller att börja prata, lära sig skida och så vidare.

Eftersom de är i så samma ålder så är de också lek- och motorikmässigt på nästan samma nivå.

- Oberoende av vems kompis som är hos oss och leker kan de alla leka tillsammans, vilket vi tycker är fantastiskt fint.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP