Hoppa till huvudinnehåll

Unicef: Könsstympning drabbar miljoner fler än trott

En kvinna håller en kniv som hon tidigare använde vid könsstympning i Etiopien.
Boko, en äldre kvinna i Etiopiens Afar-region, håller den kniv hon tidigare använde vid könsstympningar. Efter en Unicef-kampanj i regionen har hon slutat utföra stympningar. En kvinna håller en kniv som hon tidigare använde vid könsstympning i Etiopien. Bild: EPA/UNICEF/HOLT Kvinnlig könsstympning,könsstympning

Över 70 miljoner fler flickor och kvinnor har utsatts för könsstympning än tidigare antagits. Hälften av alla offer bor i bara tre länder.

Antalet kvinnor som har utsatts för könsstympning är mycket högre än tidigare trott, uppger en FN-rapport som ges ut samtidigt som Unicef uppmärksammar dagen för nolltolerans mot könsstympning.

Enligt rapporten har sannolikt över 200 miljoner kvinnor och flickor utsatts för stympning, vilket är 70 miljoner fler än man tidigare har trott.

Ungefär en fjärdedel av offren är idag yngre än 14 år. Största delen av alla flickor och kvinnor som har utsatts för stympning var under 5 år gamla då stympningen utfördes.

Hälften av alla offer för könsstympning bor i bara tre länder, Egypten, Etiopien och Indonesien.

– Framförallt siffrorna från Indonesien var överraskande. Det har tidigare inte funnits täckande undersökningar om läget där. Visste att mängden flickor och kvinnor ökar kraftigt i landet men det här resultatet var ändå mycket högre än vi hade trott. Det visar att det här är ett globalt problem då arbetet mot könsstympning tidigare har fokuserat på Afrika, säger Claudia Cappa som har lett arbetet bakom rapporten till the Guardian.

Trots att andelen offer sjunker drastiskt i flera länder fortsätter det totala antalet stympade flickor att växa då befolkningsmängderna ökar snabbt i så gott som alla länder där stympning är vanligt.

Lagar ensamma ingen lösning

I många länder har kriminalisering haft en stor betydelse. Till exempel i Kenya, Liberia, Burkina Faso och Egypten rapporteras antalet flickor som könsstympas ha sjunkit med mellan 20 och 30 procent.

Men till exempel i Guinea är fortfarande över 90 procent av flickorna och kvinnorna stympade trots att det länge har varit olagligt.

– Det behövs också kampanjer för att ändra på människors och samhällenas uppfattningar. Lagar kan bara åstadkomma begränsade förbättringar i en fråga som ofta är djupt kulturellt rotad, säger en indonesisk kvinna som har jobbat med rapporten till the Guardian.

Bilder på flickor som har räddats undan könsstympning i Unicef-kampanjer, Etiopien.
Bilder på flickor i Afar i Etiopien som inte har stympats efter långvarigt Unicef-arbete för att förändra attityderna i området. Bilder på flickor som har räddats undan könsstympning i Unicef-kampanjer, Etiopien. Bild: EPA/UNICEF/HOLT Unicef,Kvinnlig könsstympning,könsstympning

Kvinnan som inte använder sitt riktiga namn, säger att hon själv blev chockerad då hon insåg att hon själv hade blivit stympad och vad det innebar.

– Då jag växte upp blev jag nyfiken över hur kroppen fungerade. Då jag sen läste om kroppen på internet insåg jag att min kropp hade förändrats och inte var som andras på grund av ett ingrepp som jag inte förstod eller hade godkänt, säger hon till the Guardian.

Fortfarande normen i många länder

Värst är läget i Somalia, Guinea och Djibouti, där 98, 97 respektive 93 procent av flickor och kvinnor mellan 15 och 49 år har utsatts för stympning. De flesta i mycket ung ålder.

Siffrorna är enligt rapporten också alarmerande höga i många andra länder i östra och västra Afrika.

Stympning orsakar bestående hälsoproblem och leder ofta till svåra infektioner och dödsfall.

Stympning ökar också markant risken för komplikationer när kvinnan föder barn, orsakar svår smärta vid samlag och förstör också ofta kvinnornas förmåga att njuta av sex.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes