Hoppa till huvudinnehåll

“Vänta med att planera syskon”

Syskon bredvid varandra på en säng
Förr fick vi barn med tre till fyra års mellanrum. Syskon bredvid varandra på en säng Bild: Yle/ Heidi Grandell-Sonck syskon

Åldersskillnaden mellan syskon i Finland blir hela tiden mindre, enligt forskning från Befolkningsförbundet. Allt fler finländare ser max två år mellan barnen som idealet, trots att det är förknippat med risker.

Det har delvis att göra med att förstföderskornas ålder stiger, men det förklarar inte allt. Tanken om att få “projektet barn” överstökat på en och samma gång, så fort som möjligt, verkar också ha rotat sig i oss.

Att föda barn tätt på varandra är förknippat med risker både för barnen och för föräldrarna. Om man har mindre än 18 månaders åldersskillnad mellan syskonen finns det risk för både för tidig födsel och komplikationer förknippade med det. Men också risken för långvariga tillstånd, som autism, eller schizofreni är högre för det barn som föds tätt på sitt syskon.

- Det är minimala statistiska skillnader, men de syns. Jag vill ändå inte skrämma någon som väntar sitt andra barn fast ettan ännu är rätt så liten, säger forskaren och psykologen Venla Berg.

Föräldrar till barn som kommit tätt på varandra, har lite kortare livslängd. Och en färsk studie visar att föräldrar som fått barn med korta mellanrum skiljer sig oftare än de som har längre mellan syskonen. Här är statistiken tydlig.

- Ett par som får barn med 18 månaders åldersskillnad har en 74 procent högre risk för skilsmässa än de som har fyra år mellan barnen, berättar Berg.

Venla Berg, forskare och psykolog vid Befolkningsförbundet
Venla Berg, forskare och psykolog på Befolkningsförbundet. Venla Berg, forskare och psykolog vid Befolkningsförbundet Bild: Väestöliitto/Ritva Åberg venla berg, psykolog, forskare

“Men de leker ju så bra”

Då man planerar täta mellanrum mellan syskonen i en familj är det ofta yttre faktorer som påverkar. Läget på arbetsmarknaden kan vara sådant att par ser det som mer praktiskt att bli hemma i ett sjok. För allt fler kommer den egna åldern, och den biologiska klockan emot. Men många argumenterar också för att syskonen får en bättre relation om åldersskillnaden är liten.

- Det stämmer i viss mån, men syskon med liten åldersskillnad strider också mera, säger Venla Berg på Befolkningsförbundet.

Om läget är omvänt, det vill säga om man har längre än 10 år mellan syskonen i en familj, måste föräldrarna i stället jobba aktivt för att syskonrelationen ska bli varm. Och får man barn fem år efter den senaste förlossningen är kroppen så pass återställd efter graviditeten att risken för graviditetsförgiftning är lika stor som för en förstföderska.

Den optimala åldersskillnaden

Enligt forskningen är allt mellan två och fem år mellan syskonen bra. Ur ett historiskt och biologiskt perspektiv ligger den perfekta åldersskillnaden någonstans mellan tre och fyra år.

I jägar- och samlarsamhällen föds syskon med tre till fyra års åldersskillnad.

- Amningen fungerar preventivt här, och det är viktigt att det första barnet ska vara lite mera självständigt innan syskonen kommer och konkurrerar om tid, berättar Venla Berg.

Hon vill gärna slå hål på myten om att barnen föddes tätt förr i tiden eftersom det inte fanns några preventivmedel.

- Min mormor brukade säga: Ett barn per år och under regniga år två! Men det stämmer inte, säger Berg.

Man har kunnat se tecken på familjeplanering redan på 1800-talet. Under dåliga skördeår växte åldersskillnaden mellan syskon, och under goda skördeår blev den mindre.

En titt på aporna

Aporna, som delar över 95 procent av våra gener med, får också barn med mycket längre mellanrum än vi.

Orangutangen till exempel, har ofta sex till sju år mellan syskonen.

- Det beror på att orangutangmamman får sköta allt själv, till skillnad från människomamman som förhoppningsvis har hjälp av åtminstone barnets pappa, berättar Berg.

Hon är mest oroad över att familjer i Finland har en tendens att låsa in sig mellan fyra väggar och liksom “överleva” småbarnsåren. Enligt Berg borde vi våga vänta längre med att planera syskon, låta det första barnet få lite mera tid, och på så vis också göra småbarnsåren lättare för oss själva, om det bara går.

- Jag tänker ibland från mitt forskarbås, att hoppas alla de där mänskorna som har många små barn hemma, inte har det så tungt. Hoppas de har den hjälp de behöver, säger Berg.

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP