Hoppa till huvudinnehåll

Maraton - 42 195 meter himmel eller helvete?

Motion
Motion Bild: Comstock jogga

Många bär en liten flämtande förhoppning om att vara en av de där lyckade människorna som springer maraton och publicerar bilder på sig själv från lördagsmorgonens löprunda i undersköna miljöer. Men att hasa sig upp ur soffan och verkligen ta steget ut i joggingspåret kan vara svårt.

Lördagen 6 februari är löpningens dag och en av de som verkligen älskar denna enkla motionsform är mamman, politikern och löpentusiasten Anna Jungner-Nordgren. Med sex maraton i bagaget tränar hon nu inför sitt nästa lopp i Köpenhamn 22 maj.

Anna Jungner-Nordgren är löpentusiast.
Anna Jungner-Nordgren tränar inför sitt sjunde maraton. Anna Jungner-Nordgren är löpentusiast. Bild: Yle / Hannah Norrena anna jungner-nordgren

Ingen blir dock maratonlöpare i en handvändning och för Anna, som alltid varit fysiskt aktiv men ingen direkt löpentusiast, blev startskottet broderns utmaning.

- Syskon har ju en tendens att tävla med varandra och då min bror betvivlade att jag skulle kunna ta mig igenom ett maratonlopp tänkte jag spontant att jag minsann ska visa honom! Så jag snörde på mig skorna och började springa. På den vägen är det.

Ett maraton är en riktig mara

Att orka ta sig igenom de 42 195 meter som ett maraton utgör kräver både fysisk och mental styrka. Anna berättar att hon för att orka brukar tänka sträckan i kortare etapper och göra upp delmål.

- Jag brukar dela upp loppet i t.ex. tio kilometers delar, efter sju är det bara tre kvar osv. Men visst, vartefter krafterna sinar börjar man förhandla med sig själv, bara jag orkar till nästa vätskestation så får jag sedan gå hundra meter osv.

- Någonstans vid 38 km så svär man för sig själv och frågar sig varför man utsätter sig för detta. Men sen då man kommer över mållinjen sköljer en sådan eufori över en att man genast börjar planera för nästa.

Anna Jungner-Nordgren på Helsinki City Maraton.
Anna Jungner Nordgren på Helsinki City Maraton. Anna Jungner-Nordgren på Helsinki City Maraton. Bild: Anna Jungner-Nordgren Helsinki city maraton

Drömloppet utomlands

Anna har sprungit maraton på olika håll i världen och lyfter fram New York City Marathon som det ultimata drömloppet. Ett kärt minne har hon dock redan från då hon tog med sig sin familj till Amsterdam.

- Min man hyrde en lådcykel så han tillsammans med min son kunde cykla bredvid och serva mig och heja. Löpning är en ganska ensam sport så det är roligt då man kan göra det tillsammans.

Att springa över 42 kilometer känns för de flesta av oss som en smått omöjlig prestation och även för den vältränade kräver det sina förberedelser.

- Man måste förbereda sig väl, t.ex. smörja in tår och armhålor med vaselin för att undvika friktionsskador, skaver det någonstans så blir det till sist olidligt. På slutet gör det dock nog ont mer eller mindre överallt men om du har tränat ordentligt före så är det en hanterbar smärta.

Svårigheten att komma igång

Att springa lopp i perfekt väder på exotiska platser kräver dock gedigen träning. Rätt skor och stretching gör det lättare att klara sig utan skador. Anna poängterar även betydelsen av att alltid värma upp och inte gå för hårt ut.

- Viktigast är att du bestämmer dig. Ha en klar rutt klar, en länk som du vet att du klarar av. Ska du t.ex. ta en 5 kilometers runda så behöver du inte springa hela vägen om du inte orkar. Gå emellanåt och bygg gradvis upp din träning och kom ihåg, varenda steg du tar gör dig bättre och nästa gång är det lite lättare.

Anna Jungner-Nordgren gästade Lördax på Radio Vega 6 februari 2016 och intervjuades av Hannah Norrena och Jukka Isojoki.