Hoppa till huvudinnehåll

Polisen på alerten i Helsingfors i kväll

Nyårsafton på Järnvägstorget i Helsingfors 31.12. 2015. Nyårsafton på Järnvägstorget i Helsingfors 31.12. 2015. Bild: Lehtikuva järnvägstorget, helsingfors stad,konserter,nyårsafton

Polisen förbereder sig för att stora mängder asylsökande kommer att ta sig till Helsingfors centrum i kväll. Enligt ett obekräftat rykte har invånare på mottagningscentralerna uppmanats söka sig till centrum till klockan 20.

Uppmaningen ska spridits via sociala medier, och enligt polisen ska det handla om kvinnofientliga handlingar, möjligen likt dem som förekom på nyårsnatten.

Kriminalöverinspektör Juha Laaksonen säger till Yle att polisen tar uppgifterna på allvar.

- Det är bättre att vara förberedd än att tvingas reda ut händelser i efterskott, säger han. Men vi har inget behov av gatupatruller.

Polisen har koll på sociala medier

Laaksonen berättar att polisen kollat de sociala medierna noga och hört sig för om eventuella planer på plats på mottagningscentralerna.

- Oberoende om det är frågan om ett rykte så är det helt möjligt att nyårsnattens oroligheter kan upprepas den här helgen, säger han.

Enligt Suomen Uutiset blir mötesplatsen antingen Tre Smeder eller Järnvägstorget.

Helgerna alltid livliga

Enligt polisen är går det livligt till i Helsingfors centrum överlag under veckosluten.

- Nu har vi stärkt de tillbudsstående resurserna, säger kriminalöverinspektör Juka Laaksonen.

För närvarande utreder polisen 15 brottsanmälningar efter nyårsfirandet i Helsingfors. Det handlar om en våldtäkt, två försök till våldtäkt och tolv fall av sexuella trakasserier.

 • Hur skildra sorg i bilderboken?

  Vilka är utmaningarna när man skriver om sorg för barn.

  Två av höstens nyutkomna finlandssvenska bilderböcker tar fasta på temat sorg, om än ur lite olika vinklar. Men hur skriver och tecknar man kring frågor om död, frånvaro och sorg i böcker riktade till unga läsare?

 • Utlandstävlingar – en värdefull erfarenhet för den unga idrottaren

  Förbundspennan: En rikedom att tävla utomlands.

  Det är en rikedom att få en upplevelse och få erfarenhet av att under olika tävlingsarrangemang vistas med andra länders idrottare under samma tak. Alla uppfostras ändå i sina föreningar och förbund till olika rutiner, vanor och traditioner, skriver Tarja Krum i Förbundspennan.

 • Stadsdirektör Kaleva om Sågudden: "Vi håller dörrarna öppna"

  Bollen är igen hos Lovisa stad beträffande Sågudden.

  Köpebrevet för Sågudden i Lovisa kommer inte att undertecknas inom utsatt tid av Lovisa stad och köparen Optirak. Betyder det att tåget har gått eller kommer Lovisa stad att visa sin välvilja och förlänga tiden?

Läs också

 • Tre tips - så blir du en bättre mobilfotograf

  Fota först, tänk sen, säger fotografen Iiris Heikka.

  Ser din instagram suddig och råddig ut? Hur lyckas vissa knäppa så fina bilder med telefonen? Lasso och fotografen Iiris Heikka ger dej tre tips för snyggare mobilbilder!

 • “Prinsessor får oförtjänt mycket skit”

  Prinsessworkshop på bokmässan var populär.

  Prinsessor är fortfarande underskattade och det som pojkar typiskt gör är normen, säger prinsessillustratören Sanna Mander. Men bland barnen på Helsingfors bokmässa fanns bara ivriga barn, oberoende av kön - alla ville bestämma hur den prinsessa Mander ritade skulle se ut.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • En medborgarlön kan erbjuda frilansaren alternativ

  Arkitekten Johan kunde satsa på projekt han brinner för.

  En medborgarlön skulle underlätta arbetssituationen för många frilansare. För frilansarkitekten Johan Bäckman skulle basinkomsten betyda att han kunde koncentrera sig mer på egna projekt.

 • THL: Var tionde får inte vara med och konsumera

  Cirka åtta procent lever under fattigdomsgränsen.

  Omkring en halv miljon finländare tvingas klara sig på mindre än minimibudget, rapporterar THL. För endel är det fråga om en kort tids fattigdom - för andra ett kroniskt tillstånd.

 • Reservist omkom vid garnisonen i Säkylä

  En reservist blev under en pansarvagn.

  En ung reservist har omkommit i en olycka vid garnisonen i Säkylä, meddelar Försvarsmakten. Reservisten blev under ett pansarfordon under en övning inför ett uppdrag i Libanon.

 • Hallonnäs på Drumsö får strandcafé igen

  Grannarna försökte stoppa caféplanerna.

  Grannarna försökte käppar i hjulet, men i vår får Drumsö ett tillskott till sin cafévärld. Då öppnar det omdiskuterade nya caféet vid havet i Hallonnäs.