Hoppa till huvudinnehåll

”Vi här i Finland är de som är ovanliga”

Anna Käcko-Englund är ansvarig handledare vid Oravais flyktingbyrå
Anna Käcko-Englund är ansvarig handledare vid Oravais flyktingbyrå Anna Käcko-Englund är ansvarig handledare vid Oravais flyktingbyrå Bild: YLE/Niklas Aldén anna käcko-englund

Anna Käcko-Englund, ansvarig handledare vid Oravais flyktingbyrå, jobbar med ensamkommande flyktingbarn. Arbetet har gett henne många aha-upplevelser om flyktingfrågor men också hur vi finländare fungerar i en global kontext.

Oravais flyktingbyrå tar emot ensamkommande flyktingbarn i åldern 14 till 16 år som genomgått asylprocessen och fått uppehållstillstånd. Tonåringar som alltså kommit till Finland utan sina föräldrar.

- Oberoende av varifrån du kommer eller från vilka omständigheter är tonåren ofta ganska jobbiga. Därför är det ännu mera press på dem på grund av deras utsatta position, säger Anna.

Skapa en trygg miljö

Jobbet innebär till stor del att stödja tonåringarna och skapa så trygga omständigheter som möjligt.

- Vi vill vara ett hem åt dem och inte en institution. Det är frågan om vanliga ungdomar utan närstående runt omkring sig. Vår uppgift är att axla just den rollen.

Anna beskriver jobbet som väldigt meningsfullt och givande, framför allt då hon och personalen på nära håll får se framstegen tonåringarna gör.

- Det kan vara att någon skolkar från skolan för att de mår dåligt eller så sover de dåligt på nätterna och vi försöker planera någon åtgärd för att de ska må bättre. Och när man sedan sakta men säkert ser att det fungerar, då är jobbet oerhört tillfredställande.

Många aha-upplevelser

Att jobba med ensamkommande flyktingbarn innebär också att du får ta del av kulturskillnader i ett bredare perspektiv. Anna har jobbat vid flyktingbyrån sedan 2007 och kommit till flera insikter om framför allt vi finländares sätt att fungera i en global kontext.

- Den största aha-upplevelsen jag fått är att vi här i Finland är de som är ovanliga. Det är vi som är lite udda och kyligare än vad man är i största delen av världen. Många av de som kommer hit reagerar på att vi varken hälsar eller småpratar med varandra.

Mer eller mindre är det alltså vi som är i minoritet. Vi gör inte det som faller sig rätt naturligt för resten av världen.

- Istället badar vi bastu och umgås nakna med främlingar, säger Anna.

Dra inte alla över samma kam

Vad gäller den senaste tidens flyktingdebatt i Finland har Anna svårt att förstå sig på bilden som målas upp av flyktingar i medierna och vår tendens att dra alla över samma kam.

- Det blir lätt så att ifall man hör en sak som är negativ om en invandrare så gäller det alla invandrare, och det är minst sagt missvisande.