Hoppa till huvudinnehåll

Finland finalföll – efter mardrömsstart

Det blev aldrig spännande i VM-finalen. Ryssland ville inte ha ett drama – och då blev det en solklar rysk finalseger mot Finland.

Bandy-VM var en skräll från att bli en hundraprocentig sensationsturnering. På lördagen slog Finland chockartat ut Sverige i semifinalen med 3–2 – och det fick det finländska guldhoppet att väckas till liv.

Finland gick in i lejonets kula på söndagen med semifinalskrällen i närminnet. Samtidigt ville Ryssland frälsa den proppfulla hemmaarenan i Uljanovsk med ett nytt guld.

Och visst blev det en favoritseger. I motsats till lördagens semifinal var det Finland som fick smaka på den beska medicinen omgående – och därifrån reste Finland sig inte.

Vändningen aldrig nära

Sergei Lomanov dunkade in ledningsmålet efter fem minuter. 2–0 kom i följande anfall. Den uppförsbacken var Finland aldrig nära att bestiga.

I stället ökade Ryssland på och i paus stod det 5–0 till hemmanationen. Efter paus lugnade ryssarna ner sig något, men någon mirakelvändning var det inte tal om.

Teemu Määttä prickade in ett tröstmål med en kvart kvar att spela och i slutminuten satte Ryssland slutresultatet 6–1.

Fjärde raka guldet

6–1-segern gav Ryssland landets fjärde raka VM-guld – det tredje raka på hemmaplan. För Finlands del var mästerskapet en framgång – trots finalförlusten.

För första gången sedan VM-turneringen i Kazan 2011 tog Finland medalj. Då blev det också silver efter finalnederlag mot Ryssland med samma siffror som i år.

Resultat, bandy-VM:
Final: Ryssland–Finland 6–1 (5–0)
Bronsmatch: Sverige–Kazakstan 4–0 (1–0)