Hoppa till huvudinnehåll

Presidenten öppnade Gemensamt ansvar: Bara riktigt nödställda kan hjälpas

Gemensamt ansvar 2016.
Gemensamt ansvar 2016. Bild: Lauri Rotko Gemensamt ansvar (insamling)

Insamlingen Gemensamt ansvar inleds i dag. Årets insamling har som mål att motverka utslagning bland unga i Uganda och i Finland.

I Uganda används medlen till att stöda ungdomars försörjning och yrkesutbildning samt till uppförande av en yrkesskola i flyktinglägret Rwamwanja. Målet är att de allra mest utsatta unga flyktingarna och ugandierna ska kunna studera där.

I flyktinglägret Rwamwanja, Uganda, bor omkring 6000 personer.
I flyktinglägret Rwamwanja, Uganda, bor omkring 6000 personer. I flyktinglägret Rwamwanja, Uganda, bor omkring 6000 personer. Bild: Ville Asikainen Uganda,rwamwanja,flyktingläger,flyktingar

I Finland ska de insamlade medlen gå till att stöda ungdomars livskompetens och delaktighet genom scoutverksamhet.

Det är den evangelisk-lutherska kyrkan som står bakom insamlingen. Alla evangelisk-lutherska församlingar i Finland deltar i insamlingen.

Årligen deltar över 40 000 frivilliga för att samla in pengar till Gemensamt ansvar med hjälp av listor eller insamlingsbössor.


Insamlingen, som beskyddas av Republikens president, pågår hela året.

President Niinistö: Vi ska hjälpa dem som flyr för sitt liv

I sitt tal vid insamlingens öppnande tog president Sauli Niinistö på nytt upp flyktingkrisen, och framhöll behovet av att sätta gränser.

Presidenten konstaterade att över en miljon människor har kommit till Europa för att finna en bättre framtid, och att också Finland fått ta emot tiotusentals människor.

Men han framhöll behovet av att sätta gränser.

- Vi kan hjälpa bara dem som är i verklig nöd.

- Därför är det i vårt gemensamma intresse att bygga upp svaga länder så att de blir starkare och stabilare.