Hoppa till huvudinnehåll

Reaktorbygget i Olkiluoto får nya problem?

Bild: Yle/ Ville Hupa olkiluoto 3

Det kraftigt försenade kärnreaktorbygget i Olkiluoto har stött på nya problem. Den här gången gäller det en planerad fusion mellan de franska energibolagen Areva och Électricité de France (EDF), som befaras röra till ansvarsfrågorna.

Strålsäkerhetscentralen är rädd att Olkiluoto-reaktorn inte står högst upp på det nya bolagets prioritetslista, såvida fusionen blir av.

Industrins Kraft kräver reaktorleverantören Areva på miljardersättningar för att bygget har försenats. Enligt STUK kan nya ägarförhållanden leda till problem på den här punkten - EDF vill enligt nämligen inte betala för Arevas förseningar.

"Vi har ett avtal med Areva

Industrins Kraft säger för sin del att bolaget har ett avtal uttryckligen med reaktorleverantören Areva. I det avtalet redogörs noga hur ansvaret och förpliktelserna fördelas.

- Vi vill att Areva sköter sin del av avtalet till punkt och pricka, säger styrelseordföranden för Industrins Kraft, Lauri Virkkunen.

För närvarande ligger reaktorbygget i Olkiluoto sju år efter i tidtabellen.

Full rulle igen vid bygget

Efter ett par tysta år har byggarbetena i Olkiluoto igen kommit i gång ordentligt. I december fanns det omkring 2 000 människor på jobb vid reaktorbygget.

Reaktorns automationssystem testas som bäst och om tre år är det meningen att Olkiluoto 3 producerar el.

Hannu Tikkala/Yle