Hoppa till huvudinnehåll

Song-Hak Ra: Nordkorea sträcker ut hakan igen med misstänkt missiltest

Nordkoreas ledare Kim Jong Un följer med hur satelliten Kwangmyongsong-4 skjuts upp i rymden. Kim har understrukit Nordkoreas vetenskapliga och militärteknologiska framgångar inför partikongressen i maj
Nordkoreas ledare Kim Jong Un följer med hur satelliten Kwangmyongsong-4 skjuts upp i rymden. Kim har understrukit Nordkoreas vetenskapliga och militärteknologiska framgångar inför partikongressen i maj Nordkoreas ledare Kim Jong Un följer med hur satelliten Kwangmyongsong-4 skjuts upp i rymden. Kim har understrukit Nordkoreas vetenskapliga och militärteknologiska framgångar inför partikongressen i maj Bild: EPA/KCNA/HANDOUT Kim Jong-un,Nordkorea

USA, Japan och Sydkorea protesterar i kraftiga ordalag mot att Nordkorea i morse sköt upp en satellit med en långdistansraket. Kina reagerar mer nyanserat och kommer knappast att stöda nya, effektiva sanktioner.

Den nordkoreanska nyhetsuppläsaren beskrev uppskjutningen i poetiska ordalag i morse.

Hon talade om den fascinerande kondensstrimman som Juche-raketen lämnade efter sig mot en klar blå himmel, samtidigt som man visade bilder av hur ledaren Kim Jong Un undertecknar ordern om uppskjutningen av en satellit.

Nyheten sändes också ut via stora videoskärmar i huvudstaden Pyongyang där folk stannade upp för att lyssna.

- Den lyckade uppskjutningen visar att när vi säger att vi gör något så gör vi det också, sade en ung man på gatan. Det förstärker folket och armén inför den sjunde partikongressen - vilken fin känsla, tillade ynglingen.

Det slutna och utfattiga landet vill satsa stort på vetenskapen och militären

Ja, Nordkorea laddar nu upp inför den viktiga partikongressen i maj som ska bli en milstople i Kim Jong Uns styre.

Kim har understrukit Nordkoreas vetenskapliga och militära framgångar inför kongressen och krävt att det slutna, utfattiga landet står enigt bakom armén med sina 1,2 miljoner soldater.

Väst tvivlar på Nordkoreas uppgifter

Landet utförde nyligen sitt fjärde kärnvapentest med en kraftig vätebomb enligt Nordkorea , men experter i väst betvivlar att det faktiskt var frågan om ett sådant kärnvapen.

I dag säger då Nordkorea att man har skjutit upp sin andra satellit i rymden men experter i väst har sina tvivel även om detta och det tar sin tid att bevisa att det faktiskt är frågan om en satellit.

Efter den första uppskjutningen av en satellit år 2012 kunde man aldrig bevisa att föremålet som sändes i rymden verkligen var en fungerande satellit.

Alla grannar rasar utom Kina

USA och grannarna Japan, Ryssland och Sydkorea har protesterat mot uppskjutningen i kraftiga ordalag.

De misstänker att Nordkorea i själva verket försöker utveckla interkontinentala ballistiska missiler som kan bära kärnstridsspetsar.

Man talar om ett provocerande, oförlåtligt missiltest som kan leda till nya sanktioner och upptrappad militär upprustning i hela regionen.

Sydkorea meddelade genast att man kan få ett nytt toppmodernt missilsystem av USA för att försvara sig mot hotet från norr och Japan satsar som aldrig förr på att skapa en effektiv missilsköld.

Raketen som sköts upp i dag flög också över den japanska ön Okinawa, vilket en del japaner tolkar som en direkt utmaning och provokation.

Kina har i sedvanlig stil beklagat uppskjutningen eftersom den leder till ökad spänning i området men mellan raderna kan man ändå läsa att Kina inte är redo att stöda nya effektiva sanktioner.

Det gjorde man inte efter det nya kärnvapenprovet och det gör Kina knappast nu heller.

Det innebär högst antagligen att USA, Japan och Sydkorea måste besluta om mer eller mindre ineffektiva sanktioner på egen hand.

Koreaner inte särskilt oroade

Det är ändå anmärkningsvärt hur lugnt koreaner på bägge sidor om stilleståndslinjen förhåller sig till morgonens nyhet.

I Nordkorea hade folket ingen aning om detta på förhand eftersom myndigheterna inte ville skruva upp förväntningarna inför en uppskjutning som kunde ha misslyckats.

I stället kan Nordkoreas ledare utnyttja den lyckade uppskjutningen i sin propaganda för att ena leden inför partikongressen i maj.

De flesta vanliga sydkoreaner verkar luttrade och inte särskilt oroade till skillnad från den konservativa regeringen och president Park Geun-hye.

De flesta rycker på axlarna och en del känner kanske till och med en aning stolthet över hur de utfattiga nordkoreanerna klarar av att skjuta upp en raket för att utmana mäktiga USA.