Hoppa till huvudinnehåll

Stort vattenläckage i Sörnäs påverkade trafiken

Ett stort vattenläckage inträffade tidigt i morse i Sörnäs i Helsingfors. Läckaget har stoppats men bil- och kollektivtrafiken påverkas under dagen.

Österleden, Tågvägen och Sörnäs strandväg har öppnats för trafik igen, och busslinjerna 16, 55 och 58 har återgått till sina vanliga rutter.

Metron går däremot med oregelbundna mellanrum. Helsingforsregionens Trafik HRT lovar att ordna med ersättande fordon, och meddelar om arrangemangen på sin webbplats.

Stationerna Fiskehamnen och Sörnäs har bara det ena spåret öppet för trafik. Brandmästaren Ville Estlander har följt med situationen vid Sörnäs metrostation under morgonen och säger att översvämningen på metrostationen beror på att pumpningsbrunnarnas kapacitet inte räcker till.

Vatten har runnit in i olika utrymmen på stationen, bland annat in i ett skyddsrum.

– Men nu ser det ut som att vattennivån håller på att sjunka, så vi fortsätter att pumpa och kan säkert så småningom öppna upp det andra metrospåret för provkörning.


Vattenläckaget orsakades av en underjordisk vattenledning som brast i korsningen av Tavastvägen och Tågvägen i natt, och hundratals kubikmeter vatten flödade ut på Sörnäs strandväg.

Två bilar stoppades av vattenmassorna, och räddningsverket måste hjälpa de fyra personerna i bilarna att ta sig ut.

Vatten har också runnit in i en del byggnader och in i metrotunneln.

Vattenläckage i Sörnäs, vatten har läckt in på Sörnäs metrostation som är delvis avspärrad.
Vatten har läckt in på Sörnäs metrostation som är delvis avspärrad. Vattenläckage i Sörnäs, vatten har läckt in på Sörnäs metrostation som är delvis avspärrad. Bild: Dan Granqvist/Yle vattenläckage,Sörnäs,Helsingfors

Vatten har också runnit in i en del byggnader och in i metrotunneln i Sörnäs.
Vatten har också runnit in i en del byggnader och in i metrotunneln i Sörnäs. Vatten har också runnit in i en del byggnader och in i metrotunneln i Sörnäs. Bild: Dan Granqvist/Yle Sörnäs,Helsingfors,vattenläcka

Läs också