Hoppa till huvudinnehåll

Världen firar det kinesiska nyåret

Apans år har välkomnats med färgglada parader och fyrverkerier världen över.

Miljontals människor har samlats på olika håll för att fira det nya året. Festligheterna har blivit allt större i takt med att kineser flyttat till olika länder.

Den kinesiska astrologin har tolv djur och det är år och inte månader som bestämmer vilket tecken man är född i.

Apans år är kreativitetens och uppfinningsrikedomens år, enligt kinesisk astrologi.

Och så här skrivs det på Wikipedia om Apans egenskaper:

"Apan räknas som det mest mångsidiga tecknet i den kinesiska zodiaken. Personer födda i apans år anses vara uppfinnare, underhållare och de kreativa genierna bakom allt påhittigt, även rackartyg. De tros ha en naturlig snabb uppfattningsförmåga vilket gör att de kan förstå vad som försiggår runt omkring dem, och håller det i minnet. Det klarar det mesta med sitt mångsidighet och rörliga tankeförmåga. De anses pålitliga och ärliga och man vågar anförtro dem sina hemligheter. De är bra på problemlösning och vet hur man lyssnar noga och tänker ut lösningar på en och samma gång."