Hoppa till huvudinnehåll

Brahe Djäknar tog hem Fastlaskiainen 2016 i Åbo

Brahe Djäknar. Fastlaskiainen i Åbo 2016.
Brahe Djäknar firar i regnet i Vårdbergsparken i Åbo. Brahe Djäknar. Fastlaskiainen i Åbo 2016. Bild: Yle / Peter Karlberg fastlaskiainen

På fastlagstisdagen var det återigen dags för Studentkårernas traditionella jippo Fastlaskiainen i Vårdbergsparken i Åbo. Det här året drog Brahe Djäknar det längsta strået.

Det som avgör den traditionella pulkatävlingen är graden av kreativitet, både då det gäller farkoster och klädsel. Fastlaskiainen 2016 blev en tät kamp mellan Åbolands Nation, Kemistklubben och Brahe Djäknar.

Juryns val blev till slut alltså Brahe Djäknar som nu därmed kan titulera sig kungar av Fastlaskiainen 2016.

- Jag vet inte när Brahe Djäknar skulle ha deltagit senast och nu när vi gör det så segrar vi. Det är en fantastisk känsla! säger Simon Westerlund.

Kampen om guldmedaljen var hård mellan Brahe Djäknars skönsjungande Game of Tones- pulka, Åbolands Nation som åkte med landsvägsfärjan Sterna och Kemistklubbens pyrotekniska sjörövarskepp som spydde grön rök. Kemistklubben vann senast år 2014 och tillhör alltid förhandsfavoriterna. Därför var det också skönt att vinna över KK, berättar Westerlund.

- Vi är annorlunda, vi skiljer oss ur mängden! fortsätter Rolf Schwartz.

Brahe Djäknar deltog på kort varsel.

- För två veckor sedan började vi fundera att det skulle vara roligt att delta med Brahe Djäknar. En vecka efter det frågade jag runt och vi fick ett bra gäng med och det här är resultatet, berättar Schwartz.

Fastlaskiainen ordnas av Åbo Akademis studentkår (ÅAS), Studentföreningen vid Åbo universitet (TYY), Studentföreningen vid Åbo Yrkeshögskola (TUO) samt Studentkåren Novium.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland