Hoppa till huvudinnehåll

De Eurovisa: Anna Book vände katastrof till succé

Anna Book
Anna Book Bild: SVT Anna Book,Melodifestivalen

Eva Frantz och Johan Lindroos har mycket att bearbeta i veckans avsnitt av De Eurovisa podcast.

Först och främst skandalen kring Anna Books låt Himmel för två, som plockades ur den första Melodifestival-deltävlingen bara något dygn före show time. Men regler är regler, och det verkar som att det mera var fråga om ett missförstånd från låtskrivarnas sida än medvetet lurendrejeri.

- Många kritiserar ju SVT för att man inte lade märke till att låten också spelats i de moldaviska uttagningarna, men det är ju omöjligt att ha koll på precis alla låtar som skickats in till nationella tävlingar runt om i Europa, menar Eva Frantz.

- Man kan ju ifrågasätta att SVT håller låtarna hemliga in i det sista, annars skulle felet kanske ha uppdagats tidigare. Men personligen tycker jag om att studioversionerna inte spelas slut innan man får se liveuppträdandet på tv, resonerar Johan Lindroos.

Roligt i alla fall att få återse Anna Book på Melodifestivalscenen 30 år efter genombrottet med ABC, även om det blev som ett gästspel istället för ett tävlingsnummer.

- Och hon kommer ju garanterat att vara med i Melodifestivalen nästa år, tror Lindroos.

- Låten ligger nu dessutom etta på olika försäljningslistor, så att bli diskad kanske rent av var det bästa som kunde hända den, funderar Eva Frantz.

Premiären av Tävlingen för ny musik UMK gick också galant, men lite förvånande åkte tokpettrarna Pää-Äijät ut raka vägen, trots att mången expert hade tippat på en finalplats. Blev det för mycket med pizzabud, jacuzzi och volter i luften?

- Det tror jag, säger Frantz, de hade vunnit på att köra på med antihjälte-stuket som förekom i musikvideon. Nu blev det lite för självsäkert där herrarna satt på badkarskanten och betedde sig som stora stjärnor. Det blev lite osympatiskt, det hela.

Hör mera om både Melodifestivalen och UMK-premiären i podcasten. Dessutom passar De Eurovisa på att ta ställning beträffande en Eurovisionsmyt: stämmer det att man är chanslös i finalen om man har ett startnummer i början av kvällen?

Veckans podcast hittar du på Arenan, Soundcloud och iTunes och via länken här under.

Läs också

Eurovision

Nyligen publicerat - Eurovision