Hoppa till huvudinnehåll

Eurovisionen 1964 - Lasse Mårtenson latade sig på låtsas

Lasse Mårtensson
Lasse Mårtensson Bild: Yle/Erkki Suonio Eurovision Song Contest,Lasse Mårtenson,laiskotellen

Mycket stod på spel när Eurovisionen skulle ordnas i Köpenhamn år 1964. Året innan hade varit ett direkt fiasko för Finlands del.

Laila Halme hade fått noll poäng med Muistojeni laulu. Därför bestämde man sig nu för att pröva på en annan metod för att utse rätt bidrag.

Rundradion bjöd in tio finländska låtskrivare som fick skicka in två låtar var, av dessa valde man den ena. Kompositörerna fick dessutom själva välja en artist för sin låt. De tio låtarna spelades i radio och lyssnarna fick rösta genom att skicka postkort, varefter de sex som klarat sig bäst gick till final. Omständigt och grundligt, med andra ord.

Lasse Mårtenson experternas favorit

Ifall enbart publiken fått rösta hade Taisto Tammi segrat med Rakkauden Rikkaus. Men i den televiserade finalen skulle både regionala jurygrupper och en nordisk panel få säga sitt. Och de var överens om att Lasse Mårtenson var den bästa kandidaten för Eurovision Song Contest.

Lasse Mårtenson
Lasse Mårtenson med den kassa-apparat som fungerade som poängräknare i uttagningarna 1964 Lasse Mårtenson Bild: Yle/ Erkki Suonio Lasse Mårtenson,Suomen Euroviisut 1961-2006 (album),Eurovision Song Contest

Mårtenson hade gjort sin Eurovisionsdebut redan året innan, både som sångare och låtskrivare. Den gången gjorde dock urvalsprocessen att han i slutändan inte fick sjunga sin egen låt. Den här gången segrade han däremot med sin egen avslappnade jazztrall Laiskotellen.

Framgång i Köpenhamn

Det gick bra i Köpenhamn också, Lasse Mårtenson landade på en sjunde plats, det vill säga samma placering som Marion Rung fått några år tidigare. Italiens Gigiola Cinquetti var helt överläsen och lämnade alla motståndare långt bakom sig då hon knep landets första seger.

Lasse Mårtenson, George de Godzinsky och Aarno Walli
Tre män och en magnetofon redo för Eurovision! Lasse Mårtenson, George de Godzinsky och Aarno Walli Lasse Mårtenson, George de Godzinsky och Aarno Walli Bild: Yle/ Ruth Träskman Lasse Mårtenson,george de godzinsky,aarno walli,Eurovision Song Contest

En komplett inspelning av Eurovisionen 1964 existerar inte. Korta bitar av sändningen och stillbilder kan man hitta i någon mån.

Nedan en jazzig version av Laiskotellen på svenska! Den här versionen ingick i programmet Vi sjunger på svenska som sändes 1967.

Lasse Mårtenson fortsatte att tävla i den finländska Eurovisonsuttagningarna, både som kompositör och artist. Som sångare kom han att stå på scenen sammanlagt sex gånger.

52 minuter in i uttagningen från 1973 sjunger Lasse och Cay Karlsson den grekisk-inspirerade Hän on mennyt vuorten taa.