Hoppa till huvudinnehåll

Sverige ropar efter it-kunniga från Finland

Anställda på it-företag i Sverige
Anställda på it-företag i Sverige Bild: Yle/Ingemo Lindroos IT-företag

Svenska företag gör allt för att attrahera finländska arbetstagare som blev arbetslösa efter Nokias fall.

Arbetslösa it-kunniga finländare är hett eftertraktade inom den växande it-branschen i Sverige. Under de kommande åren beräknas svenska it-företag behöva hela 60 000 nya arbetstagare.

Konsultchef Johnny Fägersten ansvarar för rekryteringen vid it-konsultföretaget Sigma. Det har ett av sina kontor i Mjärdevi Science park i Linköping. Här försöker man samla it-kunnandet på universitetet och hos de växande företagen inom branschen.

Johnny Fägersten på företaget Sigma
Många svenska företag vill ha de före detta Nokia-anställda, säger Johnny Fägersten på Sigma. Johnny Fägersten på företaget Sigma Bild: Yle/Ingemo Lindroos johnny fägersten

Men rekryteringsutmaningen är stor - branschen ropar efter arbetskraft och därför har flera företag blickat mot Finland. Kunniga personer med fina meritförteckningar går arbetslösa efter Nokias fall och det här är ett samtalsämne inom de svenska företagen.

- Det finns flera som pratar om detta. Man ser en otrolig potential. Nokia var ju erkänt för att vara väldigt duktigt i Sverige. Det var en väldigt god kund och konkurrent till oss. Så det är många som vill ha dem, absolut, säger Fägersten.

Mjärdevi Science Park
En växande bransch - det syns i Mjärdevi Science Park i Linköping. Mjärdevi Science Park Bild: Yle/Ingemo Lindroos Mjärdevi Science Park

Språket är inget hinder

Fägersten har varit med om att arrangera rekryteringsevenemang i Finland, bland före detta Nokia-anställda i Salo. Intresset finns på båda sidor, och ett par finländare har han lyckats rekrytera.

Katriina Markkula har tidigare jobbat för Nokia och är specialkunnig inom språk och teknologi. Hon rekryterades för ett tag sedan som konsult till Sigmas kontor i Linköping. Hennes nya familj finns i Sverige och därför var det självklart att söka jobb inom branschen här.

Hur var det att byta från ett finländskt företag till ett svenskt?

- Det märks inte så mycket eftersom det är en internationell bransch. Jag skriver allt på engelska och mestadels är mina kontakter på engelska.

Katriina Markkula, it-konsult
Katriina Markkula är före detta Nokia-anställd som flyttade till Linköping. Arbetskulturen är den samma överallt i branschen, säger hon. Katriina Markkula, it-konsult Bild: Yle/Ingemo Lindroos katriina markkula

- Att använda svenska på en daglig basis, till exempel på fikastunden är lite krävande, särskilt när man inte har svenska som modersmål. Det är bara ett främmande språk till som man måste lära sig.

kafferast
På jobbfikat är det svenska som gäller, fast branschspråket är engelska. kafferast Bild: Yle/Ingemo Lindroos Fika,Kafferast

Behovet: 60 000 arbetstagare

Den svenska och finländska arbetsförmedlingen jobbar ihop för att svenska it-företag ska kunna rekrytera finländska arbetslösa.

Mats Nilsson jobbar som Europaförmedlare på arbetsförmedlingen i Stockholm och har ordnat flera rekryteringsmässor i Finland. Hittills har 30-40 personer anställts i Sverige på det här sättet men potentialen är större.

- Hur många som är flyttbara är väldigt osäkert. Man har ju talat om siffror på 12 000 personer som har blivit uppsagda i olika steg, säger Nilsson.

Mats Nilsson
Mats Nilsson på svenska arbetsförmedlingen ser stora möjligheter att rekrytera fler kunniga finländare. Mats Nilsson Bild: Yle/Ingemo Lindroos mats nilsson

En av fem kan svenska

- Det har varit ett väldigt stort intresse. Vi har samarbetat med Finland sedan slutet av 2014 och vi räknar med att 60 till 70 företag har annonserat under den tiden i Finland. Och så har 13-14 företag följt med på rekryteringar.

Eftersom branschens språk ofta är engelska är inte språkbarriären särskilt stor. Det är inget krav att kunna svenska, men det ses som en fördel. Nilsson räknar med att en av fem med lämplig it-kompetens i Finland också talar svenska.

- De har ju fantastiska meriter de här personerna som tidigare har jobbat på Microsoft eller Nokia. Många är väldigt gångbara i Sverige. Vi är ju kulturellt nära varandra, vi gillar varandra och är nära geografiskt. Och sedan språket också - många kan ju svenska.

Hög tröskel att flytta trots bra lön

Trots ett skriande behov i Sverige är det bara en bråkdel av de intresserade finländarna som sist och slutligen flyttar.

Johnny Fägersten på Sigma, som var med på den senaste rekryteringsträffen i Salo för förhandlingar med 5-10 intresserade. Han skulle gärna ha anställt många fler.

- Av de här 20 intresserade skulle jag väldigt gärna ha anställt 15. Jag tror att vi kan erbjuda ett sammanhang i Sverige, en lön på en nivå som de efterfrågar. Många är intresserade och kommer fram och talar och en del har besökt oss - det är fantastiskt kul.

Så varför flyttar inte fler?

- Många har svårt att ta steget, det är mycket man ska göra. Man ska sälja sitt hus och dra upp sin familj, säger Fägersten.

- Det är klart att det är utmanande - det förstår jag!