Hoppa till huvudinnehåll

Äktenskapslagen en laddad fråga i kyrkovalet

Borgå domkyrka
Borgå domkyrka Bild: Yle/ Ellen Henricson borgå domkyrka

Nästa år träder den könsneutrala äktenskapslagen i kraft. Hur kyrkan ska förhålla sig till äktenskapet från och med nästa vår är en het fråga inför kyrkomötesvalet den 9 februari.

Kyrkomötet är kyrkans riksdag, det högsta beslutande organet, som bland annat bestämmer om kyrkans lära och föreslår ändringar till kyrkolagen.

En del kandidater vill att kyrkan helt avsäger sig vigselrätten, andra kämpar för att också kyrkan ska börja viga homosexuella par och flera vill att kyrkan också i fortsättingen bara viger man och kvinna.

Känslig fråga

Äktenskapsfrågan är känslig. Yle Nyheter talade med en kandidat som säger att kyrkan också i fortsättningen ska viga bara man och kvinna, men hen ville inte uttala sig i frågan offentligt. Motiveringen var att det finns risk för att bli missförstådd.

- Jag bedömer det nog som en väldigt stor fråga därför att det går en ganska djup skiljelinje mellan de som säger ja till den könsneutrala äktenskapslagen och de som inte kan tänka sig att gå den vägen, säger Max-Olav Lassila, kyrkoherde i Larsmo församling och kandidat i kyrkomötesvalet.

Själv hör han till den senare gruppen kandidater med en konservativ inställning.

- Kyrkan ska i första hand ha sin grund i den uppenbarelse som finns i bibeln. Jag menar inte att vi kan gå in för att varken viga eller välsigna ett samkönat par.

Stina Lindgård, kyrkoherde i Lappträsk församlingar representerar en mer liberal linje.

- Det viktigaste är att alla kan bli välsignade inför gud. Sker det som en vigsel i kyrkan eller som en borgerlig vigsel med välsignelse i kyrkan så får vi se. Det viktigaste för mig är att alla får en likvärdig behandling.

Liberal skräll kan krävas för förändring

Så sent som i november beslöt kyrkomötet att inte gå vidare med att ändra det kyrkliga äktenskapet. Linjen just nu är alltså att kyrkan inte kommer att påverkas av att samkönade par får gifta sig borgerligt från och med nästa vår.

Men allt kan förändras då nya ledamöter väljs in för en nästa mandatperiod på fyra år.

Eftersom äktenskapsfrågan är en lärofråga krävs det absolut majoritet i kyrkomötet om den ska ändras. För att kyrkan ska börja viga homosexuella par, eller helt frånsäga sig vigselrätten, måste tre fjärdedelar av kyrkomötet stöda förändringen.

Hur förhållandet mellan de som vill ha en förändring i kyrkans syn på äktenskapet och de som vill bevara den nuvarande linjen där bara äktenskap mellan man och kvinna är gångbart återstår att se.