Hoppa till huvudinnehåll

Anckie - från Playboy till soul

Ann Christine Nyström 1966
Ann Christine Nyström 1966 Bild: Yle/Erkki Suonio Ann Christine Nyström,Eurovision Song Contest

Hur välja Eurovisionsrepresentant på ett sätt som alla tycker är klokt och rättvist? Den frågan ställs i denna dag runt om i Europa, men 1966 var den extra aktuell i Finland.

År 1965 hade det nämligen blivit riktigt förvirrat i de finländska uttagningarna. Publiken höll på Katri Helena, de regionala jurygrupperna på Marjatta Leppänen och den nordiska panelen på Viktor Klimenko. Till sist fattade Rundradions ledning beslutet att Klimenko skulle vinna, men publiken var missnöjd på hur det hela gått till.

Och ja, för att göra det hela ännu eländigare fick Viktor Klimenkos Aurinko laskee länteen 0 poäng i Eurovisionen.

Skandal på skandal

1966 bestämde man sig för att stryka både den nordiska panelen och publikomröstningen och heller inte spela upp låtarna på radio på förhand.

Rundradion utsåg nio finalister och publiken fick bekanta sig med dessa först under själva finalen, som dessutom var inspelad på förhand så att inga flera missar skulle kunna uppstå.

En domarpanel utsåg vinnaren. Men inte heller med detta försiktiga röstningförfarande kom man undan skandaler. Vinnarlåten Playboy var nämligen skriven av Rundradions underhållningsorkesters nya kapellmästare Ossi Runne, alltså en insider!

Runne själv hade dock ingenting med Eurovisionsuttagninagrna att göra detta år, han befann sig på turné och George de Godzinsky ledde orkestern i finalen.

Runne följde dock med 21-åriga Ann-Christine Nyström till Luxemburg för att dirigera sin egen låt. Popschlagern Playboy klarade sig hyfsat och tog sig upp till en tionde plats.

Runne hade därmed inlett sin karriär som Finlands Eurovisionskapellmästare, ett uppdrag han kom att ha i sammalnlagt 22 eurovisionstävlingar.

Playboy blev en hit på hemmaplan och Ann-Christine Nyströms (i tävlingen kallas Anckie) karriär tog fart. Under de närmaste åren turnerade hon bland annat med Cornelis Wreeswijk och Gunnar Wiklund i Sverige, men därefter sadlade hon om och började arbeta på frisersalong och bank istället.

I en intervju med Helsingin Sanomat berättade den numera i Sverige bosatta Nyström 2014 att hon gärna hade fortsatt sjunga, men då hellre tagit ett steget från schlager till soul, och att den finländska publiken var inte riktigt redo för sådant.

I en inspelning från Yles arkiv hittas dock smakprov på hur en sådan karriärvändning kunde ha artat sig.

Läs också

Eurovision

Nyligen publicerat - Eurovision