Hoppa till huvudinnehåll

"Det finns en risk för panik på marknaden"

Martin Paasi, ekonom vid nätbanken Nordnet
Martin Paasi, ekonom vid nätbanken Nordnet Martin Paasi, ekonom vid nätbanken Nordnet Bild: Stina Siren/Yle martin

Början av börsåret har varit fartfylld, och kurserna har kommit ned med hård fart. Samtidigt har ändå resultatutdelningen varit på en historiskt sett mycket hög nivå. Bilden är tudelad och framtiden är oviss.

Kursutvecklingen på Helsingforsbörsen talar ett ganska dystra språk:

Kursutveckling efter årsskiftet

  • UPM - Kymmena - 19 %
  • Fortum - 15 %
  • Nokia - 15 %
  • Nordea - 19 %
  • Wärtsilä - 12 %
  • Outokumpu - 24 %
  • Konecranes - 14 %
  • Aktia - 8 %

(Källa : Helsingforsbörsen)

Kursraset har varit ganska kraftigt och framtidsutsikterna är ovissa. Pessimister talar om att det finns en risk för att Finland är på väg mot en ny recession som börjar redan innan landet har tagit sig upp ur den nuvarande.

"Aktiemarknaden har lösgjort sig lite från realekonomin"

- Det finns en risk för att panik bryter ut på marknaden. Aktiemarknaden har varit ganska högt värderad medan ekonomierna världen över inte har sett så bra ut, säger Martin Paasi, ekonom på Nordnet.

Paasi konstaterar att aktiemarknaden har lösgjort sig lite från realekonomin.

- Om man tittar på börsekonomin efter finanskrisen så har realekonomin i Europa varit ganska körig och samtidigt gjorde vi börsrekord så sent som i fjol. Det finns alltså andra faktorer som har påverkat börskurserna, bland annat kvantitativa lättnader som Europeiska centralbanken har gjort.

- Det kommer också upprepade tecken från Kina som visar att dess ekonomi håller på att sakta ner, och det leder till oro på börsen. Ekonomin i Kina håller på att ändras från en industriellt driven ekonomi till en konsumentdriven ekonomi, och det sker inte helt smärtfritt, säger Paasi.


- Industrin - som för tillfället står för den största delen av den kinesiska ekonomin - har börjat sakta in. Samtidigt ser man att försäljningen av konsumtionsvaror helt allmänt växer i Kina mera än på något annat ställe i världen. Men det tar tid innan det här har hunnit växa sig tillräckligt stort för att bortfallet på den industriella sidan ska kunna kompenseras.

Enligt Paasi finns det risk för att en kollektiv hysteri tar fart.

- I ett skräckscenario får vi se krisande banker i Europa igen. Och då skulle bland annat förtroendet för Europeiska centralbankens test av bankerna smulas sönder.

Finland behöver exportintäkter

- För Finlands del är det viktigt att få en förbättrad konkurrenskraft. Strukturella förändringar måste förbättra vårt konkurrensläge på världsmarknaden. Vi kan inte producera och konsumera allt i Finland. Vi måste få exportintäkter, säger Paasi.

- Kinas inbromsning är ett problem också för en del finländska företag som är verksamma i Kina.